*Şehir merkezinde oturan herkes ulaşım hizmetinden eşit şekilde ve ücretsiz yararlanmalıdır.
*İstanbul-Edirne istikametinde, TEM Otoyolu üzerinde yer alan Mahmutbey gişelerinin kaldırılması ile ilgili açmış olduğumuz davanın duruşması 01 Mart 2022 tarihinde yapılacaktır.
1980’li yılların sonu ile 1990’lı yıllar boyunca Mahmutbey gişelerinin olduğu bölgeler, o tarihlerde şehir dışı (mücavir alan) sayılıyordu. Bulunduğumuz koşullar son 30 yılı aşkın bir zaman süresinde tamamen değişmiş, İstanbul’un nüfusu 2,5 kattan fazla artmış, o bölgeler artık şehir merkezi haline gelmiştir. Adı geçen bölgelerde yaşayan tüm vatandaşlar şehir içi ulaşımda hem sabahları hem de akşamları gerek Ispartakule gişelerinden gerekse de Mahmutbey gişelerinden geçerek çift yönlü olarak ücret ödemek zorunda kalmaktadır.
Bugün itibarıyla Mahmutbey gişeler bölgesi ile Ispartakule, Avcılar, Hadımköy, Büyükçekmece, Çatalca çıkışları, bu ilçelerin yanında Küçükçekmece, Bahçeşehir, Başakşehir, Esenyurt, Esenkent, Beylikdüzü yerleşim bölgeleri yoğun nüfusun da olduğu metropol ilçelerine dönüşmüştür.
Şehir içi ulaşımda karayolunu kullanmanın paralı olmasının ayrıca aynı ilde yaşayan diğer vatandaşların karayollarını ücretsiz kullanmaları; anayasanın eşitlik ilkesine, genel olarak da hukuka aykırıdır. Bu nedenle adı geçen gişelerin kaldırılması talebinde bulunduk.
Daha önce, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü’ne şehir içinde kalan bu gişelerin kaldırılması ile ilgili başvurumuz “Adı geçen gişelerde ücret almalarının Karayolları Genel Müdürlüğü Sorumluluğu Altında Bulunan ile Erişme Kontrolünün Uygulandığı Karayollarında Geçiş Ücretlerinin Belirlenmesi ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğe göre ücret toplandığını, otoyolların maliyeti çok yüksek yapılar olduğunu, maliyeti çok yüksek olan bu gibi yapıların vergilere dayalı normal bütçe kaynaklarından karşılanmasının mümkün olmadığını, yeni finansman kaynaklarının yaratılmasının kaçınılmaz hale geldiği” gerekçeleri ile talebimiz reddedilmiştir.
Otoyollar şehirlerarası ulaşımı sağlayan yollardır, şehir içi yollar ile karıştırılmamalıdır.Adı geçen gişelerin olduğu yer, yolun yapıldığı 1988 yıllarında TEM otoyolunun İstanbul yönünden başlangıcı sayılabilirse de bugün için bunu kabul etmek mümkün değildir. Gişelerin bulunduğu noktalar bugün için şehir merkezinin göbeği haline gelmiştir. Yukarıda da belirttiğimiz adı geçen noktalar şehir içi ulaşımın sağlandığı noktalardır. Şehirlerarası noktalarla hiçbir ilgisi yoktur. Paralı olmamalıdır.
Anayasanın Tüketicilerin korunması başlıklı 172. maddesi: “Devlet, tüketicileri koruyucu ve aydınlatıcı tedbirler alır, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini teşvik eder” demektedir.
Ulaşım, evrensel tüketici haklarından temel gereksinimlerin giderilmesi hakkı içerisinde yer alır.
Bölgede oturan tüketicilerimiz; ya ücret ödeyerek Mahmutbey ve devamındaki gişelerden geçmek zorunda bırakılmakta ya da yan yollardaki yoğun trafiği kullanarak saatlerce trafikte kalma seçeneğine mahkum edilmektedir. Halkalı’da oturan bir vatandaş evine giderken herhangi bir ücret ödemez iken, yine şehir içi sayılan Esenkent’te ya da Bahçeşehir’e giden vatandaşlarımızın ücret ödemek zorunda bırakılması; Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğu gibi, ulaşım hizmetlerinden bazı ilçelerde oturanların ücretli faydalanması da tezatlık oluşturmaktadır.
Tüketiciyi Koruma Derneği olarak, Tüketicilerden gelen yoğun şikayet üzerine kayıtsız kalmayarak davamızı açtık. Vatandaşlarımızın şehir içi ulaşımdan ücretsiz faydalanması için konunun takipçisi olacağımızı, gişelerin kaldırılması için mücadelemizi sürdüreceğimizi kamuoyu ile paylaşırız.