Vücut geliştirme sporu yapan veya fiziki görünümünü geliştirmek isteyen kişilerin tercih ettiği steroid içeren gıda takviyesi ve ilaçları değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz; “insan sağlığına zararlı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış bu ürünler, tamamen kayıt dışı şekilde üretilip satılmaktadır” dedi.
Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz konuyla ilgili şu açıklamayı yapmıştır:
Steroid insan vücudundaki organ, doku ve sistemlerin işlevlerini yerine getiren hormondur. İnsan vücudunda doğal olarak bulunan bu hormonun eksikliği nedeniyle oluşan kimi hastalıklar, hekim gözetiminde ilaç olarak kullanılarak tedavi edilmektedir.
Bilimsel tespitler, steroid içeren maddelerin hekim önerisi ve gözetimi olmaksızın kullanılması durumunda, başta kalp hastalıkları olmak üzere, kısırlık, kanser riskinin artması, saç dökülmesi, kıllanma gibi birçok hastalığa neden olduğu ve hatta ölüme yol açacak sonuçlara yol açtığı yönündedir.
Ancak spor yapan, fiziki görünümünü geliştirmek isteyen, özellikle vücut geliştirme sporu yapan kişiler tarafından, kimyasal olarak üretilen steroid içeren ürünler yoğun şekilde tüketilmektedir. Kamuoyunda performans artırıcı, kas geliştirici, kas büyütücü olarak bilinen ve içinde steroid maddesi bulunan ürünler sporcu gıdası, gıda takviyesi, ilaç gibi isimlerle ithal edilmekte, üretilmekte ve satılmaktadır. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından ruhsatlandırılmamış bu ürünlere internet ortamında dahi erişebilmek olanaklıdır.
Kolluk güçleri tarafından yapılan çalışmalarda, çok sayıda kaçak olarak yurda sokulan, üretilen ve satışa sunulan steroid içeren ürünler ele geçirildiği kamuoyuna yansımaktadır. Kimi gözlemciler tarafından bu ürünlerin milyar dolarla ifade edilen piyasaya sahip oldukları dile getirilmektedir.
Halk sağlığını ve özellikle yetişme çağındaki gençlerimizin gelişimini olumsuz etkileyen bu ürünler hakkında yapılan denetimler için İçişleri Bakanlığı’na;
01.01.2023-01.08.2023 tarihleri arasında;
1-Yapılan işlem sayısı kaçtır?
2-Bu işlemler sonucunda kaç kişi hakkında şüpheli sıfatıyla işlem yapılmıştır?
3-İşlemler ile ilgili mevzuata aykırı şekilde ithal edildiği, üretildiği veya satıldığı gerekçesiyle ne miktarda ürün yakalanmıştır?
4-Bu ürünlerin piyasa değeri nedir?
5-İlgili mevzuata aykırı olarak bu ürünleri ithal eden, üreten, satan kişiler hakkında yapılan adli işlem sayısı nedir?
soruları CİMER üzerinden yöneltilmiştir.
Bir yandan İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve benzeri yetkili kamu otoritelerini bu konuda daha etkin denetim yapmaya davet ediyor, diğer yandan yurttaşları bu tür ürünleri tüketmemeleri konusunda uyarıyoruz.
Mehmet Bülent Deniz
Genel Başkan