Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF), Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkanı Aziz Koçal, Dünya Gıda Günü’nde Edirne’de düzenlenen “Ürün Güvenliği” konulu eğitimin açılışında Dünya’da her 9 kişiden 1’inin yatağa aç girdiğini, Ülkemizde 4’kişiden 1’inin yeterli gıdaya ulaşamadığını söyledi. hudutgazetesi.com’dan, Sevcan KALIPÇİNDEN ELMACI ve Aytunç ÖNÜR’ün haberinde açlık sınırının altında yaşam mücadelesi verenlerin sayısının gittikçe yükseldiğine dikkat çeken Koçal, “Yoksulluk her gün biraz daha artıyor. Pandemi bu süreci daha da hızlandırdı” dedi.
Ürün Güvenlik, Piyasa Gözetimi ve Denetimi ile Uygunluk Değerlendirmesi Alanlarında Farkındalığın Artırılması Teknik Destek Projesi Ürün Güvenliği Eğitimi Margi Otel konferans salonunda eğitime TÜDEF / TÜKODER Genel Başkanı Aziz Koçal’ın da katılımıyla gerçekleşti. Koçal, herkesi derneğe üye olmaya çağırdı ve “Tecrübelerimizi, güçlerimizi birleştirelim” dedi.
Ürün Güvenlik, Piyasa Gözetimi ve Denetimi ile Uygunluk Değerlendirmesi Alanlarında Farkındalığın Artırılması Teknik Destek Projesi Ürün Güvenliği Eğitimi Margi konferans salonunda yapıldı. Proje Etkinlik Uzmanı Damla Nermin Güney, proje hakkında bilgi verdi ve amaçlarının mümkün olduğunca kişiye ve tüketiciye ulaşıp Türkiye’deki farkındalığın arttırılmasını sağlamak olduğunu belirtti. Ürün güvenliği adına Türkiye’deki en önemli hedef kitlenin çocuklar olduğunu kaydeden Güney, “Çocuklarımıza da yardımcı olabilmek adına Milli Eğitim Bakanlığı’nın EBA sistemi üzerinde çocukların farkındalığını arttırmak adına özel bir video hazırladık. Sürdürebilirlik açısından bakanlığın bu yöndeki adımları da çok önemli. Hazırlanmış makalelerimiz var. Bu makalelerin tamamlanmasıyla Bakanlık bunu 4. veya 5. el kitabı olarak bastırmayı ve piyasaya sürmeyi planlıyor. Umarız güzel bir eğitim olur” dedi.
TÜKODER Edirne Şube Başkanı Kenan Parlar da, “1990’lardan bu yana evrensel tüketici hakları konusunda mücadeleyi ve daha insanca yaşamamız için bize yol gösteren TÜKODER 30. yılında dahi böyle anlamlı bir çalışmaya imza atıyor. Bunun için böyle bir çalışmayı Edirne’de düzenledikleri için Genel Merkeze teşekkür ederiz. Şu anda bu salona baktığım zaman başkalarının derdini kendine dert eden insanlar görüyorum. Bana göre tek amacımız var. Evrensel değerler eşliğinde biraz daha insanca yaşamak istiyoruz. Ben böyle bir çalışmanın bu anlamda faydalı olacağını düşünüyorum” diye konuştu.
KADIN KATILIMCILAR ÇOĞUNLUKTAYDI
TÜDEF/TÜKODER Genel Başkanı Aziz Koçal da katılımcıların kadın ağırlıklı olmasının kendilerini daha çok mutlu ettiğini belirterek söze başladı. Koçal, “Bir mücadelenin içinde kadın olmazsa o mücadelenin başarıya ulaşması mümkün değil” dedi ve şunları aktardı:
“Dünya’da tüketici hakları konusundaki mücadele zamlara karşı kadınların başlattığı mücadeleyle başlamıştır. Evrensel tüketici haklarının ortaya çıkması bu mücadelenin devamında oluştu. Kurtuluş Savaşı’na baktığımızda kadınların ön planda olduğunu görüyoruz. Ülkemizde tüketici hak ihlallerine karşı mücadelede yine kadınlarımız önde. Bu nedenle burada da duyarlılığınızı göstermiş olmanız bizleri mutlu etmiştir. Sizleri kutluyorum. İyi ki varsınız. Tüketici bilincinde kadınlarımız önemli. Her ne kadar pozitif ayrımcılığa karşı olsak da biz biliyoruz ki alışverişlerin çoğunluğunu kadınlarımız yapıyor. Peki erkekler yapmamalı mı? Eşitliği savunuyorsak erkekler de alışveriş yapmalı. Neden yapamıyorlar? Çünkü ev ekonomisini en idareli şekilde kullananlar kadınlarımız. Bu nedenle tüketici haklarında haklarının ne olduğunu bilmesi açısından kadınlarımızın bu tür eğitimlerde tüketici bilinci ve hakkının ne olduğunu bilmeleri çok önemlidir. TÜKODER 30 yıllık hak temelli, emek eksenli yaptığı mücadelelerde kadın arkadaşlarımız hem ön planda yer almış, bu mücadelelerin içinde oldur. TÜKODER tüzüğünden hareketle tüketici bilincinin oluşmasında, tüketicinin bilgilendirilmesinde ve örgütlülüğün sağlanmasında 30 yıllık mücadelesini sürdürüyor.
TÜKODER 30 yıl boyunca evrensel tüketici haklarının Türkiye’de karşılığını bulması için gönüllülük temelinde mücadele ediyor. Arkadaşlarımızın katkılarıyla giderlerini karşılayan tam bağımsız bir örgütüz. Bu nedenle bazı söylemlerimiz birilerine uygun gelir, birilerine ters gelir. Bizim tüm söylemlerimiz tüketicinin lehine olacak şekildedir. Çevremizde hak ihlali yapıldığında neden örgütlü olmamız gerektiğini çok daha iyi görüyoruz.
“9 KİŞİDEN 1’İ YATAĞA AÇ GİRİYOR”
Bugün Dünya Gıda Günü. Dünyada her 9 kişiden 1’i yatağa aç giriyor. Ülkemizin 4’te 1’i yeterli gıdaya ulaşamıyor. Belki bu sayı daha fazla ama yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıkan tespit bu. Açlık sınırının altında yaşam mücadelesi verenlerin sayısı gittikçe yükseliyor. Yoksulluk her gün biraz daha artıyor. Pandemi bu süreci daha da hızlandırdı. Bu sürece baktığımızda yoksulluk tüketicinin kaderi değildir. Yoksulluğu tüketicinin kaderi olmaktan çıkaracak olan bilinçli tüketicilerdir. Pandemiyle mücadelede bağışlık sistemi güçlü olmalı. Pandemi nedeniyle işsizlerin artması, hane gelirlerinin düşmesi, kişi gelirinin düşmesi ve açlıkla mücadele eden vatandaşların sayısının çoğalması nedeniyle maalesef yeteri kadar beslenemiyoruz. Güvenli, besin değeri yüksek gıdaya ulaşamıyoruz. Çünkü alım gücümüz düştü. Pandemiyle mücadelede sadece sermayenin güçlendirilmesi değil tüketicilerin, halkımızın alım gücünü güçlendirecek ekonomik tedbirler uygulanmalı.
“GÜVENLİ GIDAYA ULAŞIMIN DİĞER AYAĞI KOOPERATİFLEŞMEDİR”
Güvenli gıdaya ulaşımın diğer bir ayağı ise kooperatifleşmedir. Üreticiler üretim alanında kooperatifleşecek. Güç birliği yapacak. Tüketiciler tüketim alanına kooperatifleşecek. Güç birliği yapacaktır. Güvenilir ve ekonomik gıdaya tüketicinin ulaşmasının bir başka yolu çiftçilerin üretim aşamasındaki girdi maliyetlerinin düşürülmesinin sağlanmasıdır. Bu da merkezi hükümetin uygulayacağı doğru tarım politikasından geçmektedir. Yanlış uygulanan politikalar nedeniyle tarımda bile dışa bağımlı hale gelmeye başlıyoruz. Tarım ülkesiyiz. Saman ithal eden bir ülkeye dönüşüyoruz. Dolayısıyla siz tarımınıza, tohumunuza sahip çıkmadığınız sürece ülkenin bağımsızlığından söz edemezsiniz. Bu nedenle bizler kendi ürünlerimize sahip çıkacağız. Bir söz vardır. Petrolü kontrol ederseniz ülkeleri yönetirsiniz. Gıdayı kontrol ederseniz insanları yönetirsiniz. Ulus ötesi şirketler tüm dünyada gıdayı kontrol etmek için ülkelerin yönetimlerine hükmetmeye çalışıyorlar. Biz atalık tohumlarımıza sahip çıkarak yeterli gıdayı, doğru beslenmeyi, doğru tarım politikasını oluşturmak için siyasilerin önüne politikalar koymalıyız. Bunun için de örgütlü olmamız, tohumumuza sahip çıkmamız ve ne yiyeceğimize bizlerin karar vereceği bugünleri daha da büyütmeliyiz. Aksi takdirde ne yiyeceğimize endüstriyel gıda sektörü dediğimiz ulus ötesi şirketler karar verecek. Bugünkü konumuz ürün güvenliği. Ürün güvenliği tüketiciler açısından çok önemli.
Tüketicinin sağlık güvenliğini koruma hakkı evrensel tüketici haklarından birisidir. Aldığınız bir ürünün ne kadar güvenli olduğunu, güvenli olup olmadığını ya da onu üreten firmanın güvensiz ürün üretip üretmediğini nerelerden öğrenebileceğinizi, bir ürünün ne kadar güvenli olduğu konusunda ne tür bilgiye sahip olmanız gerektiğini, güvensiz bir ürünle karşılaştığınızda ne yapmanız gerektiğini, bu güvensiz ürünleri kimlerin, hangi birimlerin ne şekilde denetlediğini, aldığınız üründeki işaretlerin ne anlama geldiğini bugün burada öğreneceğiz. Saha bazlı bir eğitim olacak. Sizler için faydalı bilgiler içermektedir.
“TECRÜBE VE GÜÇLERİMİZİ BİRLEŞTİRELİM”
Bizlerle sizleri buluşturan Ticaret Bakanlığı’mıza teşekkür ediyorum. Tüketicinin yani bizlerin tükenmeden tüketebilmemiz için bilgili, bilinçli, örgütlü olmalıyız. Bunun yolu da tüketici örgütlerinde örgütlenmeden geçiyor. Edirne’de TÜKODER şubemiz bu konuda mücadelesi beklenen seviyeye yükselmediyse de oraya üye olarak TÜKODER’in 30 yıllık tecrübesini Edirne şubemizle birleştirdiğimizde ben inanıyorum ki TÜKODER Edirne şubesi çok güçlü bir şube olacaktır. Edirne’de, Edirne halkı haklarını bilerek alışveriş yapacak. Ekonomisine ona göre katkı verecek. Reklamların kendi ihtiyaç sıralamasına izin vermeyecektir. TÜKODER’e üye olalım, üye bulalım. Tecrübelerimizi, güçlerimizi birleştirelim.”
Konuşmalardan sonra eğitime geçildi ve ‘Türkiye’de Ürün Güvenliği Denetimleri’, ‘Ürün Güvenliği Nedir? Türkiye’deki Ürün Güvenliği, Piyasa Gözetimi ve Uygunluk Değerlendirme Süreçleri’ konusunda sunumu da Genel Başkan Aziz Koçal yaptı.
http://www.hudutgazetesi.com/haber/62163/her-9-kisiden-1i-ac.html