Röportaj: Nilüfer Tuba Akman
Kendisinden konut alan tüketiciler tarafınca ileri sürülen ciddi iddialarla ilgili bize müracaat eden tüketicilerin bilgilenmesini sağlamak ve de özellikle de cevap hakkını kullanması için Yeşil GYO Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Engin Yeşil’e video röportaj gerçekleştirme talebimizi ilettik. Cevap hakkını yazılı şekilde kullanmayı tercih eden ve sadece e-posta ve whatsapp aracılığı ile iletişimde bulunduğumuz Yeşil GYO Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Engin Yeşil, TD Tüketici Dostu platformuna özel açıklamalarda bulundu.
Hangi projeleri yaptınız ve teslim ettiniz? Teslim edilmeyen teslim edilmeyi bekleyen projeleriniz hangileridir?
Tamamladığı projeler: Güzelşehir Evleri, İnnovia 1, İnnovia 2, İnnovia 3, İnnovia Ispartakule, İnnovia Terrace İzmit, İstanbul Tower 205
Devam eden fakat inşaatı durmuş olan projeleri: İnnovia 4, İnnovia Arifiye, Elexia Tuzla
Sosyal medyada gündem olan İnnovia 4 projesi ne zaman başladı?
2012
“3 bin 5 bin 6 bin İnnovia 4 mağduru” diye paylaşımlar yapılmaktadır. İnnovia 4 projesinden kaç adet konut sattınız?
3500
İnnovia 4 projesi dışında konut satıp teslim etmediğiniz proje var mı? Kaç adet konut teslim edilmedi?
İnnovia Arifiye 177, Elexia Tuzla 22
Projeden satışa başlamadan evvel 2014 öncesinde 4077 sayılı tüketici yasasının kampanyalı satışlarla ilgili maddesi gereğince bakanlığın uygun göreceği bir teminat vererek izin almanız gerekmekteydi. Bakanlığa müracaat ederek teminat şartını yerine getirip bakanlıktan satış izni aldınız mı?
İnnovia 4 projesine ve diğer 2 projemize de Halkbank garantörlük limiti tahsis etmiştir. Banka garantörlük limiti tahsisi ile satışa sunulan projeler bu yasadan muaftır.
2014 sonrasında yürürlüğe giren 6502 sayılı tüketiciyi koruma yasasında ön ödemeli konut satış sözleşmesi olarak isimlendirilen sözleşmelerle ilgili belli şartların yerine getirilmesi gerekmekteydi. Bu şartlar projeden konut satmadan evvel Belediyeden onaylı ruhsat alınması, kat irtifaklı tapuların çıkartılması, sözleşmenin noterde yapılarak tapuya şerh edilmesi veya tapudan kat irtifaklı tapunun devredilmesi ile düzenlenecek bir sözleşme ile tüketiciden teslime kadar alınacak bedel miktarınca tüketiciye teminat verilmesiydi. Bunlardan hangisini yerine getirebildiniz? Yerine getiremediyseniz neden?
Projelerimiz ruhsat alındıktan sonra satışa sunulmuştur, kat irtifakı tapuları İnnovia Arifiye ve Elexia Tuzla projelerinde mevcuttur. İnnovia 4 projesinde ise Kat İrtifakı tapuları çıkarılmadan satışa başlanmıştır. (Proje 2014 yılından evvel satışa sunuldu). Banka satışlarına konu tüm satışlar noter sözleşmeli yapılmıştır. Senetli satışlara konu sözleşmeler müşterinin tercihine istinaden noterden yapılmıştır. (Bazı müşteriler noter masrafını ödemek istemezler.)
Bazı müşterilerinize gecikme nedeniyle kira ödediniz. Bu müşterilerle tekrar sözleşme yaptığınız sözleşmelerin arasına haksız şartlar içeren ibraname niteliğinde belgeler konularak imzalattırıldığı iddiası var. Bu iddialar için neler söyleyebilirsiniz?
Böyle bir uygulamamız yoktur, hiç olmadı. Ayrıca hiçbir müşteri ile birden fazla kere sözleşme de yapılmadı. Her müşterinin tek bir sözleşmesi var, o da ilk yaptığı sözleşme. Veya feshetmiş ise fesih sözleşmesi vardır ve tabi ki fesih sözleşmelerinde parasını iade alan müşteri Yeşil GYO’yu ibra eder. (Bu her iş için geçerli bir standarttır).
Konutunu teslim alamayan müşterilerinizin tüketici mahkemesine müracaat etmesi neticesinde açılan davalarda şirket temsilcisi avukatlarınız tarafından tüketicinin ödediği bedellerin zaman aşımına uğradığı gerekçesi ile davaların reddedilmesi talebiyle dilekçeler konulduğu bilgisi sosyal medyada paylaşıldı. Bazı tüketicilerin halen senet ödemesi devam ederken zaman aşımı nedeniyle davanın reddini talep etmenizin nedenini açıklar mısınız?
Bu tamamen yalan, zaten zaman aşımına uğrama diye bir hukuki durum söz konusu değil. Müşterilerin sözleşmeleri geçerli.
Şirketinizin Halk Bankasına olan borcu nedeniyle projenin arsasında ipotek olduğu bilgisi medyada paylaşıldı. Bu doğru mu?
Tüm bankalar garantör limit tesis ettikleri projelere ipotek koyarlar. Bu Yeşil GYO’ya özel bir prosedür değil.
Halk bankası ile tekrar kredi anlaşması yaptığınızı KAP raporlarında açıkladınız. Borcunuz varken Halk Bankası gerçekten tekrar kredi verecek mi? Halk Bankası bu konuyla ilgili resmi bir açıklama yapacak mı?
Yapılan açıklama Halk Bankasının kredi verdiğini belirtiyor, Halk Bankasının onayı ile ve KAP’a yapılmış bir açıklamadır. Yeşil GYO’nun SPK denetiminde olduğunu unutmayınız, yalan beyan gibi bir şey söz konusu değildir. Halk Bankası kredi verdiği müşterileri ile ilgili KAP’da açıklama yapmıyor.
Herkesin en çok merak ettiği soru şu; İnnovia 4 projesi tamamlanacak mı? Satılmayan konutlarınız olduğu bilgisi birçok yerde paylaşıldı. Satılmayan konutlarınızı satabilmek için satışlarınız yasaya uygun hale getirebilecek misiniz?
Satılmayan 2000’den fazla konut mevcut, bunlar zaten yasaya uygun ve satılabilir. İnşaatları durdurduğumuz için satılmıyor, yani müşteri talebi olmadığı için. Yasal hiçbir sorun yok, isterseniz size yarın daire satabiliriz. İnnovia 4 projesi tamamlanacak ve kalan daireler de satılacak.
Kat irtifaklı tapuları çıkartacak mısınız?
Evet
Tapudan devir veya noterde sözleşme yaparak tapuya ipoteksiz olarak ön ödemeli konut satış sözleşmesinin şerh edilmesi ve teslime kadar ödenecek bedeli teminat altına alabilecek organizasyonu oluşturabilecek misiniz?
Kalan tüm satışlar Halk bankası üzerinden yapılacak ve satışlar yasal kurallar çerçevesinde gerçekleşecek.
Yeşil GYO Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Engin Yeşil, gerçekleştirdiğimiz röportajın akabinde; “Sorularınızı cevapladım. İlave olarak şunları eklemek istiyorum. Yeşil GYO, halka açık olarak sektörde birçok proje geliştirdi. 2007 yılında İnnovia markalı projeleri ile ilk defa otel standardında sosyal donatıları olan konut projeleri üretti ve senet sistemi ile sattı. 2007- 2011 yılları arasında İnnovia 1, 2, 3 etapları ve İnnovia Isparta Kule projesi ile 10 binden fazla konutu rekor sürede inşa ederek teslim etti. 2012 yılında 6500 konuttan oluşan İnnovia 4 projesini inşa ederken Esenyurt bölge imar planları iptal edildi ve proje 2 yıl süre ile mühürlendi, sonrasında ise bu talihsizliği Gezi Parkı olayları, terör olayları, darbe kalkışması gibi olumsuzluklar takip etti ve projenin satışları bir türlü yeterli seviyeye ulaşamadı. Hala 2500’den fazla satılmamış dairesini tekrar satışa sunabilmek ve inşaatlarını tamamlamak için Yeşil GYO, Halk Bankası ile anlaştı. İnşaatlar çok yakın zamanda başlayacak ve inşaatlar tamamlanıp mağduriyetler ortadan kaldırılacak. Teşekkürler. İyi hafta sonları diliyorum” şeklinde whatsapp aracılığı ile açıklamalarını sonlandırdı.
KY Avukatlık ve Hukuki Danışmanlık Ofisi Ortağı Avukat Feride Külcü:
“Bütün gelirlerini neden İngiltere ve Amerika’ya aktarıyor, neden eski ve köklü bir şirket olan Yeşil GYO firmasının içi boş?”
Yeşil GYO Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Engin Yeşil’in açıklamalarına ilişkin, tarafsız ve objektif haber yayınlama amacı ile gerçekleştirdiğimiz kapsamlı araştırma sonucunda, çeşitli iddiaların yer aldığı çarpıcı detaylara ulaştık. Yeşil GYO Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Engin Yeşil ile gerçekleştirdiğimiz röportaja istinaden cevap hakkını kullanmak üzere, KY Avukatlık ve Hukuki Danışmanlık Ofisi Ortağı Avukat Feride Külcü de, TD Tüketici Dostu platformuna özel açıklamalarda bulundu. Kamil Engin Yeşil ile gerçekleştirdiğimiz röportaja giriş metni hazırlama aşamasında karşılaştığımız gündeme damgasını vuracak açıklamalarda bulunan KY Avukatlık ve Hukuki Danışmanlık Ofisi Ortağı Avukat Feride Külcü, TD Tüketici Dostu platformu aracılığı ile Yeşil GYO Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Engin Yeşil’i direkt muhatap alarak, cevaplandırması için çeşitli sorular aktardı.
“Açılan tüketici davalarında şirket vekilinin savunması tamamen kopyala yapıştır şeklindedir”
Yeşil GYO hakkında açılan tüketici davalarında avukatları tarafından yapılan savunmalarda Yeşil GYO Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Engin Yeşil’in, sözleşmelerin zamanaşımına uğradığına ilişkin beyanların yalan olduğunu belirttiği ve bununla birlikte insanlara imzalatılan cezai şart protokolünde hak kaybı iddialarını yalanladığını belirten KY Avukatlık ve Hukuki Danışmanlık Ofisi Ortağı Avukat Feride Külcü; “Öncelikle açılan tüketici davalarında şirket vekilinin savunması tamamen kopyala yapıştır şeklindedir ve hepsinde zamanaşımı iddiası vardır. Bununla birlikte tapu iptal tescile hak kazanmadıkları iddiası yer alıyor. Sözleşme bedelinin tamamını otayan taraf, bağımsız bölümün zilyetliğine hak kazanır. Bununla birlikte tapu tescile hak kazanır. Ne gerekçe ile bunu yalanlamakta?” şeklinde ilkin sordu.
“Tamamen hukuka aykırı uygulama ve hile ile insanları hem ön ödemeli konut satış sözleşmesi, hem de cezai şart sözleşmesi ile mağdur ediyorlar”
“Yine imzalatılan cezai şart protokolleri imzalandıkları tarihlerden itibaren hüküm doğuruyor ve geriye dönük 1 yıllık kira alacakları ödeniyor. Halbuki borçlar kanunu kapsamında, kira alacakları geriye dönük 5 yıllık talep hakkı veriyor fakat bu firma imzalatılan cezai şart protokolleri ile bu hakkı insanların elinden alıyor” diyen KY Avukatlık ve Hukuki Danışmanlık Ofisi Ortağı Avukat Feride Külcü: “Yine cezai şart sözleşmesel bir alacak hakkı tanırken tüketicilere kira alacağı hakkı da TBK 125/1 kapsamında menfi zarar ve aynen ifa hakkı tanıyor. Ancak bu cezai şart protokolleri bu haktan feragat edilmesini öngörüyor. Son olarak cezai şartın yüzde 5’ten aşağı olamayacağı ilgili Yargıtay kararlarıyla içtihat haline getirilmiş. Ona rağmen 2014 sonrası tüm sözleşmelerde yüzde 2 cezai şart bedeli belirtilmiş. Tamamen hukuka aykırı uygulama ve hile ile insanları hem ön ödemeli konut satış sözleşmesi, hem de cezai şart sözleşmesi ile mağdur ediyorlar” şeklinde konuştu.
“Neden şirketleri arasında satış ve devir gösteriyor ve kendi şirketinin projelerini yine kendi şirketlerine satış gösteriyor?”
Yeşil GYO Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Engin Yeşil’in kendisinin hissedar olduğu birçok şirketin yönetim kurulundan çekildiğini, çoğunda hisse devri ve şirketler arasında satış devir işlemleri yaptığını aktaran KY Avukatlık ve Hukuki Danışmanlık Ofisi Ortağı Avukat Feride Külcü; “Kağıthane projesini kendi şirketlerinden birine satmış, yine İnnovia 4 projesinde, 17 daireyi yine kendi şirketine satmış. 2014 yılından beri bu saydığım süreçler yaşanmış. Ticaret sicilde açıkça görünüyor. Gerekçesi nedir? Neden şirketleri arasında satış ve devir gösteriyor ve kendi şirketinin projelerini yine kendi şirketlerine satış gösteriyor? Kendisi neden yönetim kurulu üyeliğinden çekiliyor ve hisselerini devrediyor yahut hisse yüzdesini düşürüyor?” şeklinde sözlerine devam etti.
“Birçok projesi lansmandan satılan inşaat projelerine tüketicilerin ödediği paralar ne oldu?”
“Yeşil GYO Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Engin Yeşil, size verdiği röportajın 4. şıkkındaki gerekçesini, belediye imar ruhsat izin durumları ve 15 Temmuz olayları gibi gerekçelerle açıklamaya kalkarsa, firma hakkında açılan tüketici davaları bilirkişi incelemesinde inşaatın devamını engelleyici hiçbir mücbir sebebin olmadığı raporlarla tespit edilmiştir” şeklinde konuşan KY Avukatlık ve Hukuki Danışmanlık Ofisi Ortağı Avukat Feride Külcü; Yeşil GYO Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Engin Yeşil’in cevaplandırması için; “Bütün gelirlerini neden İngiltere ve Amerika’ya aktarıyor, neden eski ve köklü bir şirket olan Yeşil GYO firmasının içi boş? Ne için 2016 yılında ve en son 2021 yılında Halk GYO’dan kredi kullandı? Birçok projesi lansmandan satılan inşaat projelerine tüketicilerin ödediği paralar ne oldu, dairelerin 3’te 2’si satılmasına rağmen neden satış gelirleri ile yapılması gereken projeler için 2 kez milyonluk krediler çekildi? 36 ayda bitmesi gereken projeler 11 yıldır devam etmekte, insanların ödediği paralar ne oldu?” şeklindeki sorularını peş peşe sıralayarak açıklamalarına son verdi.