Röportaj: Nilüfer Tuba Akman
“Sn. Konutla Dolandırılan Hak Sahipleri Platformu Gönüllü üyeleri ve takipçileri bugünkü konumuz #Pasta ve #Helva” başlığı ile Konutla Dolandırılan Hak Sahipleri Platformu Sözcüsü tarafından paylaşılan tweeti görünce, merakımı gidermek için daha önceden video röportaj yapmam nedeniyle tanışmış olduğum Platform Sözcüsü Fahri Kaygu’yu aradım.
Fahri Kaygu konunun çok uzun bir hikayesi olduğunu fakat okuyucularımız için kısaca özetlemeye çalışacağını anlattı.
Kendisi de Yeşil GYO’dan konut alıp mağdur olan Özlem Hanelçi ile tanışması sayesinde olayın başladığına değinen Fahri Kaygu, konuyu anlatmaya başladı.
Konutla Dolandırılan Hak Sahipleri Platformu Başkanı Özlem Hanelçi ile nasıl tanıştınız?
İnnovia 4 Projesi müşterilerinden olan Özlem Hanelçi beni aradı. Büyükşehir Belediyesi önünde innovia 4 mağdurları olarak yapacakları basın açıklamasına, “Farklı projelerden konut alıp mağdur olmuş kişilerinde katılmasını sağlayabilir miyiz?” şeklinde bana sordu. Ben de sosyal medya aracılığı ile tanışmış olduğum diğer konut projelerinin mağdurlarına konuyu anlattım. Esenyurt Bölgesi’nde konut alırken mağdur olmuş birçok kişi basın açıklamasına katıldı.
Konutla Dolandırılan Hak sahipleri Platformu ne zaman kuruldu?
Basın açıklaması sonrası kendisi bir aktivist olan Özlem Hanelçi, tüm projelerden mağdurların bir araya gelmesini sağlayacak bir hareket başlatmak için, Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu’nun tavsiyesi ve yönlendirmesi ile tüketici derneklerinin katılımını sağladı ve her projeden temsilcilerini bir araya getirdi. Bu şekilde ‘Konutla Dolandırılan Hak sahipleri Platformu’ kurulmuş oldu.
Platform ne gibi faaliyetlerde bulunuyor?
Platformumuz, sorunumuzun ülkemizi yöneten siyasiler ve bürokratlar tarafından duyulması için, her mecrada çeşitli organizasyonlar düzenledi. Ayrıca Ülkemizin, hatta yurt dışından ülkemizden konut alıp mağdur olmuş kişilerin haklarını, nasıl ve nerde arayacakları konusunda profesyonel hukukçular ve tüketici derneklerinden edindiği bilgileri mağdur olmuş tüketicilere aktarıp yol gösterdi.
Sebahattin Bey’in hikayesi nasıl gelişti? Anlatır mısınız?
Sebahattin Bey’in önce Yeşil GYO firmasından devre mülk almış olduğunu öğrendik. Devre mülk teslim edilmeyince, hatta yapımına bile hiç başlanmamış olduğunu öğrenince, parasını geri istediğini ve parasını geri alamayınca da İnnovia 4 Projesi’nden konut almaya mecbur bırakıldığını bize anlattı. Biz de platform olarak Sebahattin Bey’e, kimlere nasıl dava açacağını, kimler hakkında savcılık şikayeti yapması gerektiğini anlatarak, kendisinin yasal yollardan hakkını aramaya başlamasını sağladık.
Sebahattin Bey’e nasıl yardımcı oldunuz? Hangi müracaatlarda bulundu?
Sebahattin Bey’in konut aldığı firma için, hala devam eden, senet ödemeleri vardı. Devre mülk sözleşmesi yaptığı firma ile konut sözleşmesi yaptığı firmalar bir holdinge bağlı, ayrı isimde firmalardı. İki sözleşme ile ödeme belgelerini delil olarak ekledi ve Tüketici Mahkemesi’nde açmış olduğu davada iki firmayı da davalı olarak gösterdi. Ayrıca Savcılığa suç duyurusunda bulundu.
Sebahattin Bey hukuk davasında mahkemeden neler talep etti?
Ödediği bedelden çok daha fazla, konut aldığı firmaya borcu bulunduğu ve inşaatın yapımına devam edilmediği için celse arasında karar verilmesi talebiyle kalan senet ödemelerine tedbir konulmasını ve haklarının korumaya alınması amacıyla projedeki hakkına devir edilmesini engellemek için tedbir konulmasını, ayrıca dava sonucunda 6502 sayılı yasada ön ödemeli konut satış sözleşmelerinde, satıcının sözleşme yaparken uyması gereken şekil şartına uymaması nedeniyle sözleşmenin fesih edilerek ödediği bedelin denkleştirici adalet ilkesi gereğince güncel satın alma değeri hesaplanarak iade edilmesini talep etti.
Sebahattin Bey borcunun tamamını ödeyebilseydi keşke…
Bu talepler yüksek miktarda firmaya borcu kalmış kişiler için en uygun taleplerdi. Borcunun tamamını ödemiş olsa idi, davasını mümkünse tapu tescil, mümkün değilse konutun güncel rayiç bedeli üzerinden zararın tazmini ve kira kayıplarının tazmini şeklinde açmasını tavsiye edebilirdik. Böylece dava sonuna kadar projenin durumunda değişiklik olması halinde konutu teslim alma hakkını da korumuş olurdu.
Senet durdurma talebi celse arasında kabul edildi. Projedeki hakkına, projenin devredilmesini engellemek amacıyla talep ettiği tedbir reddedilmişti çünkü sözleşmenin feshi talep edildiğinde sözleşme nedeniyle kazanılacak haklardan feragat edilmiş olur. Fakat çok hızlı bir şekilde ikinci celsede davayı kazandı ve hemen icraya koydu.
İcraya koyduktan sonra neler oldu?
Buraya kadar olan kısım çok kolaydı. Fakat firmanın borçlu olduğu mahkeme tarafından tespit edilip karar icraya konulmasına rağmen holding ödeme yapmıyordu. Banka hesapları ise halk deyimi ile “tam takır kuru bakırdı”
Sebahattin Bey nasıl sonuca ulaştı?
Konutla Dolandırılan Hak Sahipleri Platformu’nun talebiyle Sn. İstanbul Millet Vekili Mehmet Akif Hamza Çebi beyefendi, Konut Mağduriyeti konusunda ‘mal kaçırma ve kara para aklama suçunun’ araştırılması talebiyle MASAK’a dilekçe sunmuştu ve konuyu anlatabilmemiz için, platformumuz adına, bize randevu almıştı. O toplantıda tanışmış olduğumuz, kendi ailesinden İnnovia 4 Projesinden konut alıp mağdur olmuş yakının davasını da takip eden Avukat Feride Külcü ve beraber çalıştığı Avukat Cem Yurdakul firma hakkında iflas davası açacaklarını, toplu katılım sağlanırsa dava masraflarının daha az tutacağını söylemişti. Platform olarak biz de icra takibi yapmasına rağmen firmadan tahsilat yapamayan Sebahattin Bey’i Avukat Feride Külcü ile tanıştırdık. Sonrası avukat hanımın gayreti ve ciddi dava takibi ile mutlu son ile sonuçlandı.
Mutlu bir son yaşandığına sevindim. Sebahattin Bey’e hayırlı olsun..
Biz de mutlu sonu bugünkü konumuz #Pasta ve #Helva şeklinde esprili bir başlıkla duyurmak istedik.
Başlığı ben de beğendim. Başlık aynı kalsın o halde..