Gelir vergisi maaşları eritiyor

124

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) eylül ayına ilişkin enflasyon oranını aylık yüzde 3,08, yıllık 83,45 olarak açıkladı. Bilindiği üzere yüksek seyreden enflasyona karşı asgari ücrete bir yılda iki kere toplamda yıllık %80,88 zamla işçi gelirlerine çok azda olsa iyileştirme yapıldı. Ancak asgari ücrete zam yapılırken işçilerin tüm gelir ve gider dengeleri gözetilmedi. Her ürüne günlük olarak zam yapılıyorken, işçilerin maaşlarının gerek alım gücünde, gerekse vergi dilimi nedeniyle her ay düşmesi gelir dağılımındaki eşitsizliğe yenisini ekledi.

Gelir vergisi kesintileri asgari ücretin üzerinde maaş alan tüm çalışanları olumsuz etkiliyor. 8 bin lira aylık maaş alan bir işçiden eylül ayında 1100 lira kesinti yapılması teknik personel statüsündeki çalışanların yıl sonunda maaşlarını asgari ücret seviyesine düşürüyor.

Kamuoyunda açıklamalara baktığımızda yıl sonunda bir düzenleme ile kesintilerin hafifletileceği gibi söylemler ön plana çıkıyor. Yılbaşından itibaren enflasyonda kademeli düşüş olacağı gibi açıklamalar yapılsa da aslında bu düşüşlerin birincisi baz etkisi, ikincisi ise 25 liradan 100 liraya çıkan bir ürünün 90 liraya düşecek olması enflasyonun düştüğü anlamına gelmeyecektir. Bu nedenle gelir vergisinde düzenleme sadece yıl sonu ile sınırlı kalmamalı asgari ücret artışları ile birlikte her yıl yeniden değerlendirilmelidir.

Enflasyonist ortam nedeniyle artırılan maaşlarda gelir vergisi tarifesine geçiş, asgari ücretten sonraki tutar olsa dahi yüzde 15 gelir vergisine tabi sınırın 32 bin lira olması çok düşüktür ve ilk üst dilime geçişin an az 70 bin lira olması gerekir.

Asgari ücrete 2023 yılında yüzde 80 oranında zam yapılacak gibi söylentiler kamuoyunun gündeminde yerini koruyor. Asgari ücrete değil yüzde 80, yüzde 180 zam yapılsa dahi açlık sınırının altında ezilen çalışana bir faydası olmaz. Çünkü sanayide kullanılan elektrik ve doğalgaza zam yapıldığı, akaryakıt fiyatları 10 lira seviyelerine düşmediği sürece 100 liradan 90 liraya inen ürün enflasyon rakamlarının realitesini ortaya koymaz. Bu gerçeğin en önemli nedenlerinden bir tanesi üretici; elektrik, doğalgaz, ham madde, akaryakıt ve işçi gibi zamlı giderleri ürünlerin fiyatına yansıtmasıdır.

Son olarak kredi faiz oranları 20 yılın en yüksek seviyelerinde iken son bir yıl içerisinde 2 milyon tüketici daha bireysel kredi kullanmış. Aynı süreç içerisinde kredi ve kredi kartı kullanan 1 milyon 91 bin kişi borcunu ödeyemediğinden dolayı yasal takibe düşmüş. Düşünsenize hem taksit sürelerini en fazla 24-36 ay yapabiliyorsunuz, hem de 10 bin liraya 5 bin lira faiz ödüyorsunuz. Ve bu şartlarda dahi kredi çekimleri rekor seviyede. Tabi kredi kullanan 2 milyon arasında övünerek anlatılan iPhone 14 kuyruklarında sıra bekleyenlerde var, 70 lira verip, 1 koli yumurta alamayan ve çocuğuna kahvaltıda yumurta yediremeyen ev reisleri de!