
Özel İletişim Vergisi oranının arttırılmasını değerlendiren İzmit Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Meral Gürer; “bu kadar da olmaz dedirten bir zamla karşı karşıyayız” dedi.

İzmit Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Meral Gürer konuyla ilgili şu açıklamayı yapmıştır:
“17 Ağustos Depremi”nin yaralarını sarmak için “Dayanışma Vergisi” adıyla geçici olarak ve 31.12.2003 tarihinde sona ereceği belirtilerek uygulamaya konulan Özel İletişim Vergisi 18.11.2005 tarihinde kalıcı hale getirilmiştir.
Geçici olduğu vaad edilen bir verginin kalıcı olarak uygulanması ve bu vergi ile toplanan paraların nereye harcandığı konusunda kamuoyunun tepkileri bilinirken, bu kez Özel İletişim Vergisi oranı, yüzde 7,5’tan, yüzde 10’a çıkarılmıştır.
ÖİV’ndeki oranın yüzde 30’dan fazla artırılması, yaşanan pandemi nedeniyle; e-ticaret, uzaktan çalışma, uzaktan eğitim gibi önceki normallerin dışında bir yaşamın kendini dayattığı bir ortamda; “bu kadarı da olmaz” dedirtecek bir uygulamadır.
İzmit Tüketiciler Birliği’nin üyesi olduğu Tüketici Birliği Federasyonu tarafından, aylardır uzaktan eğitimde internet erişimi satın alamayan milyonlarca öğrenci ve öğretmen için iletişimden alınan vergilerin sıfırlanmasına yönelik haklı talep nedeniyle eğitimde fırsat eşitliğini sağlayacak uygulama yerine, eşitsizliği daha da derinleştirecek bu zam kabul edilebilir değildir.
Öte yandan tüm mal ve hizmetlerin üretiminden tüketiciye ulaştırılmasına kadar tüm aşamalarda, pandemi koşulları gereği iletişimin daha da yoğunlaşması karşısında; bu zam, tüketiciye ulaşan tüm mal ve hizmetlerin maliyetlerini arttıracak, bu da tüketiciye zam olarak yansıyacaktır.
Yaşanan süreç nedeniyle işini, maaşını kaybetmiş, artan hayat pahalılığı ve enflasyon karşısında geliri erimiş tüketiciye yeni bir yük olacak bu zam geri çekilmelidir.