Üniversitelerin kapatılmasını değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz; “günü kurtarmak için geleceği feda ediyoruz” dedi.
Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz konuyla ilgili şu açıklamayı yapmıştır:
Yaşanan deprem felâketi nedeniyle barınma sorunu yaşayan yurttaşlarımızın barınmalarını sağlamak için ülke genelinde 850 bin civarında kapasitesi bulunan öğrenci yurtlarının kullanılmasına, bu nedenle üniversitelerde uzaktan eğitime geçilmesine karar verilmiştir.
Akademi sadece ders dinlenilen, sınava girilen bir eğitimi içermemektedir.
Bundan daha fazlasıdır.
Yaşama hazırlanan gençlerimizin en üst seviyede bilim ortamında olması, sosyalleşmesi, hobilerini, yeteneklerini geliştirebilmesi anlamında farklı bir dünyayı da içermektedir.
2020 yılı başında yaşanan salgın ile birlikte eğitim kurumlarında çok uzun süre uzaktan eğitim yöntemi denenmiş, ancak özellikle üniversite eğitimi için ortaya çıkan sonuçların olumsuzluğuna hep birlikte tanıklık edilmiştir.
Depremzede yurttaşlarımızın barınması için öğrenci yurtlarının kullanılması kararı ile birlikte salgının başlangıcında üniversite eğitimine başlayan gençlerin, en fazla iki yıl yüzyüze eğitim gördükten sonra mezun olması söz konusudur.
Gelinen nokta, bir gencimizin ifadesiyle; “sanki üniversitede okumuyorum, ara sıra çağırıyorlar gibi hissediyorum.”
Özellikle başka kentlerde üniversite eğitimi gören afetzede bölgesi gençlerin üniversite ve yurt ortamında yaşama daha çabuk uyum sağlayacakları, deprem bölgesinin enerji, iletişim ve iletişim cihazı yoksunluğu nedeniyle uzaktan eğitime katılamayacakları da kuşkusuzdur.
Öte yandan geçtiğimiz yıldan bu yana ülkemizin içinde bulunan ekonomik kriz nedeniyle part-time işlerde çalışarak ailesinin ve eğitiminin giderlerine katkıda bulunan öğrenciler de, bu karar ile zor durumda kalacaklardır.
Günlük sorunu çözmek için geleceği feda eden bu karar kabul edilemez.
Dünya savaşının yıkıntılarında bile üniversite eğitimine ara vermeyen bugünün kalkınmış ülkeleri, bu anlamsız ve yanlış kararı alanlar için örnek olmalıdır.
Milyonlarca yurttaşımızın barınma sorunu için kamuya ait mekân olanakları, özel sektördeki otel ve konaklama tesislerinin kullanılması, bu felâket ile mücadele eden 85 milyonun “kardeş aile, misafir aile” ve benzeri sosyal projelerle ortaklaşma duygusunun harekete geçirilmesi seçenekleri düşünülmeden ve öncelenmeden, öğrenci yurtlarının kullanılması amacıyla üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesi kararı derhal geri alınmalıdır.