Ücretlilerin 78 gıda maddesinde satın alma gücü düştü

177

Basın Açıklaması // Basına ve Kamuoyuna

·         Gıda fiyat artışları ücret artışlarının üstünde

·         27 temel gıdanın fiyat artışı ücret artışlarını ikiye katladı!..

·         Tüketiciler yeterli gıdaya erişemiyor

·         Yanlış tarım ve gıda politikaları terkedilmeli

  •        Tüketici haklarına uygun tarım ve gıda politikaları uygulanmalıdır

TÜİK İstatistiklerine göre, Ocak 2020 – Ocak 2021 tarihleri arasında olmak üzere, son bir yılda, 50’si temel gıda olmak üzere 78 gıda maddesinde tüm işçi, memur ve emeklilerin satın alma gücü düştü.

Ocak 2020 – Ocak 2021 tarihleri arasındaki son bir yılda çalışan işçilerin, memurların ve emeklilerin maaş artışları yüzde 13,5 ile yüzde 15 arasında artmıştır.

78 gıda maddesinin son bir yıllık fiyat artışları ise işçi ve memurlar ile emeklilerin ücret artışlarının üzerinde gerçekleşmiştir. Özellikle de, 27 temel gıdanın fiyat artışı ücret artışlarını ikiye katladı.

2020 Ocak – 2021 Ocak tarihlerinde ücret artışlarını ikiye katlayan 27 temel gıdanın fiyat artış tablosu

                                 Yüzde artış oranı                                        Yüzde artış oranı
Yumurta           : 66.83Pırasa                : 53.33
Tavuk Eti         : 29.3Ispanak              : 31.16
Balık                : 35.7Beyaz Lahana    : 46
Sakatat             : 31Kırmızı Lahana  : 58.8
Zeytin yağı      : 31.2Sivri Biber          : 28.84
Ayçiçek yağı    : 53.7Havuç                : 28.3
Mısır özü yağı  : 53Kırmızı Turp     : 37.7
Margarin          : 50.7Kıvırcık             : 32
Kuru Fasulye    : 34.1Bal                    : 28.65
Mercimek         : 58.9Portakal             : 67
Kuru Barbunya : 39.4Elma                 : 30.1
Pirinç               : 32.5Mandalina         : 33.1
Buğday Unu    : 32.1Muz                   : 36
 Kivi                   : 43.7

Son bir yılda 78 gıdanın fiyat artış oranları çalışanların ve emeklilerin ücret artış oranlarının üstünde olması nedeniyle, tüketicilerin çoğunluğu yeterli gıdaya erişemiyor ya da erişmekte zorlanıyor. Özellikle de kirada oturan asgari ücretli ya da düşük ücretli kalabalık ailelerin yeterli gıdaya erişmeleri hiç olanaklı değildir.

Tüketicilerin büyük çoğunluğunun yeterli gıdaya erişimini engelleyen, zorlaştıran ve yüksek gıda fiyatlarının nedeni olan yanlış tarım ve gıda politikaları terk edilmelidir.

Tüketicilerin evrensel haklarından olan yeterli gıdaya erişimi için tüketici ve insan haklarına uygun, toplumcu bir tarım ve gıda politikası ivedilikle uygulamaya konulmalıdır.

Basınımıza, kamuoyuna, ilgili ve yetkililere saygıyla duyurulur.

Tüketici Hakları Derneği THD Genel Başkanı Turhan ÇAKAR