İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin otoyol kenarlarında bulunan dikey bahçeleri sökme kararını değerlendiren Tüketiciyi Destekleme Derneği Genel Başkanı Süleyman BAKAL “Dikey bahçeler İstanbul’un akciğeridir, şehrin akciğerini sökmekten vazgeçin, yaygınlaştırın” dedi.
Tüketiciyi Destekleme Derneği Genel Başkanı Süleyman BAKAL konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yapmıştır:
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) yönetiminin, İstanbul’da dikey bahçeleri kaldırılma kararı gündeme bomba gibi düştü. İstanbul’da dikey bahçeler sökülüp atılıyor. Bundan sonra dikey bahçelerin yerini, grafiti ya da boyalı duvarlar alacak.
Çevresel yönden, geniş yol kenarlarında oluşturulan dikey bahçeler suyu, su buharına dönüştürüp havayı serinletir. Şehirde hava kirliliğinin en fazla olduğu yollarda, oksijen kaynağıdır. Yol ortamın, oksijen oranını daha fazla arttırarak hava kalitesini iyileştirir. Havadaki toksik maddeleri emerek daha sağlıklı ortamlar oluşturur. Aynı zamanda ses ve ısı yalıtımı sağlayarak ses ve gürültü kirliliğini önlemek için bariyer görevi görür. Sayısız canlıların, börtü böceğin ve mikro organizmaların yaşam alanını oluşturur. Yeşilin ve canlı bitkilerin bulunduğu ortamlarda insanlar daha sakin, daha sağlıklı ve daha mutlu olduğu bilinen bir gerçektir. İklim değişikliğine olumlu katkılar sunar. Dikey bahçelerin stresi azaltan, havanın kalitesini iyileştiren ve enerji tasarrufuna yardımcı olan faydaları da vardır. Özellikle yol kenarlarında yapılması, Trafik gürültüsünü, egzoz kirliliğini, kentsel ısı adacıklarını, ani sıcaklık değişimlerini azaltmaya yardımcı olur ve hava kalitesine olumlu katkılar sağlar. Yerden tasarruf sağlayarak en dar alanlarda dahi yüzlerce bitkiyle bir orman etkisi oluşturabilir. Duvarda bitki yüzeyi oluşturma çalışmaları, dünyanın yedi harikasından birisi olan Babil Asma Bahçelerini akla getirmektedir. Dolayısıyla dikey bahçelerin çok bilinen, çok eski ve tarihte de çok önemli bir yeri vardır.
Dikey bahçeler yerine grafitinin tercih edilmesi doğru bir uygulama olamaz. Çünkü grafiti yukarıda söylenen dikey bahçelerin sağladığı yararların hiçbirini sağlamaz. Hatta çevre için zararlıdır. Çünkü boya, tehlikeli atıktır ve duvarlara sürüldüğü zaman tehlikeli atık, tehlikeli olmayan malzemeye bulaştırılır. Daha sonrasında tehlikeli atık bulaşan bu duvar malzemelerin yeniden kullanılması ve geri kazanımı pek mümkün olmaz. Kullanılmış olan boyalar sonunda mutlaka suya ve toprağa karışarak çevreye zarar verir.
İstanbul’un akciğerlerini sökmek için ürettiğiniz ekonomik gerekçeyi yeterli bulmuyoruz. Şöyle ki; dikey bahçelerin sökülmesinin, bahçelerin söküldüğü duvarların grafiti için hazırlanmasının, grafiti boyasının, grafiti sanatının uygulanmasının ve duvarların yenilenmesinin maliyeti işi astarı yüzünden pahalı hale getirecektir.
Bitkiler kent ekosistemlerinin temel yapıtaşlarıdır. Doğru bitki türleri seçilerek yapılan dikey bahçeler, boya ve benzeri inşaat malzemelerinden çok daha ucuz, çok daha sağlıklıdır. Yaşanabilir sağlıklı kentler oluşturmak için, mümkün olabilen her yerde (dikey bahçeler ve çatı bahçeleri dahil olmak üzere) bitki yetiştirilmelidir.
İBB yönetimine açık çağrı da bulunuyoruz; Tüketicilerin Sağlık ve Güvenliğinin Korunması ve Tüketicilerin Sağlıklı Bir Çevrede Yaşama Hakkı dikkate alıp; çok önemli bir kaynak kullanılarak yapılmış, İstanbul’un dikey bahçelerini, kentin akciğerlerini sökmeyi durdurun.
Dikey bahçe uygulamalarını yaygınlaştırın.