TÜDEF : “ Korona ve yaşlılık nedeni ile meydana gelen işitme kayıpları için sosyal medyada Uzakdoğu’dan sipariş verilen ucuz cihazlara itibar etmeyin”
TÜDEF : “ Mutlaka bir Kulak Burun Boğaz uzmanına başvurulmalı, işitme testine göre rapor alınmalı ve hekimin önereceği tür cihaz alınmalıdır”
Kısa adı TÜDEF olan Tüketici Dernekleri Federasyonu, “ Korona hastalığı veya yaşlılık nedeni ile işitme kaybı yaşayanlara satılan garantisiz, sağlıksız, işitme cihazları konusunda son günlerde bir çok tüketici şikayeti aldıklarını “ açıkladı. TÜDEF Genel Başkan Vekili ve Gıda ve Sağlık Komisyonu Başkanı Sinan Vargı “ Uzakdoğu alış veriş sitelerinden sağlanan, sosyal medya üzerinden pazarlanan, köy ve kasabalarda 35 lira 1000 lira arasında değişen satılan ucuz işitme cihazları konusunda tüketicilerimizi uyarıyoruz” diyerek şu açıklama yaptı.
“ Gerek korona virüs hastalığı gerekse de yaşlılık nedeni ile meydana gelen işitme kayıplarını gidermek için piyasada Uzakdoğu sipariş sitelerinden getirtilen, garanti belgesiz, hangi tür plastik ve silikondan yapıldığı belli olmayan, köy ve kasabalarda çanta içinde pazarlanan ucuz işitme cihazları konusunda şikayetler almaya başladık. Fiyatları 35 lira ile 1000 lira arasında satılan bu cihazların yapıldığı malzemelerin sağlıksız olması, kulak içi havalanmaya imkan vermemesi nedeni ile mantar ve mikrobik hastalıkları arttırdığı görülmektedir. Genellikle sosyal medya üzerinden herhangi bir merkez, bayii adresi olmadan ‘siz bize mesaj bırakın eleman sizi ziyaret eder’ şekli ile evde yapılan denemeler ile satılan bu cihazlara itibar edilmemesini rica ediyoruz”
“ Mutlaka doktor muayenesi ve Test yapılmalı”
TÜDEF Genel Başkan Vekili Sinan Vargı, “ İşitme kayıpları için mutlaka SGK hastanelerine veya Üniversitelerimizin Kulak Burun Boğaz Uzmanlarına başvurulmalı ve işitme kaybının durumuna ve şiddetine göre işitme cihazı alınmalıdır. Sosyal Güvenlik Sistemimiz bu cihazlar için alınacak rapordan sonra belli bir miktarda ödeme yapmaktadır. Bu yüzden bu tür rahatsızlığı olan vatandaşların piyasada ve özellikle sosyal medyada pazarlanan adresi belli olmayan, garanti belgesiz işitme cihazlarına itibar etmemelerini” öneriyoruz.
TÜDEF Sağlık Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığına başvurarak piyasada bu tür ürünlerin satışlarının yasaklanmasını da isteyecek.