Levent Küçük // Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı
Sayısal lotoda ikramiye tutarı geçtiğimiz ay 69 milyonu aşınca, “69 Milyonluk Çılgın Sayısal Loto Çekilişinde Tam Şeffaflık ve Güvenilirlik Sağlanmalıdır” başlıklı yazıyı kaleme almış, özelleştirme sonrası, çekilişlerin şeffaflık ve güvenilirlik içerisinde gerçekleştirilmesinin, tüketici güveni açısından önemini vurgulamıştım.
Çekilişlerin, hiç bir tereddüte mahal vermeyecek şekilde, her zamankinden daha şeffaf olarak (TV’den naklen yayınlanarak, çekilişe vatandaşların bizzat katılımı sağlanarak, kamu temsilcileri ve noterler huzurunda) gerçekleştirilmesi gerektiği önerisinde bulunmuştum.
Sonrasında şirket adına gönderilen açıklamada, çekilişlerin hangi esaslara ve şeffaflık kurallarına göre yapıldığı belirtilerek, istemem halinde çekilişi yerinde görmek üzere davet almıştım. Bilindiği üzere ilerleyen günlerde, TV’de canlı yayınla, konukların katılımı ve noterler huzurunda çekilişler TV’den yayınlanmaya başlamıştı.
Bu arada, yazımın çeşitli sosyal medya hesaplarında yayınlanması sonrası, çekilişteki rakamların (kürededeki topların) artması ile birlikte, istatistik hesabı açısından, 90 rakam arasından 6 sayıyı veya 5+1’i tutturmanın zorluğuna dikkat çeken çok sayıda yorum ve eleştiri almıştım.
Yaklaşık 50 çekiliştir devir eden süper sayısal lotoda devir tutarı, bugün itibariyle 83 milyonu aşmış bulunuyor. Milli piyangonun yılbaşlarında belirlediği büyük ikramiye tutarlarının bile üzerine çıkan bir ikramiye tutarı ile karşı karşıyayız. Her şeyden önemlisi, ikramiye kazanmanın psikolojik sınırlarını çoktan aşmış bulunuyoruz.
İkramiye tutarının büyüklüğü bir yandan insanları heyecanlandırırken, bir yandan da nasıl olsa çıkmaz, yine devreder anlayışının yerleşmeye başladığını gözlemliyoruz. Bazıları da, “Bu işten şirket kazanıyor, devir onların işine geliyor, artık oynamıyorum” diyorlar.
Tüketici güveni ve tüketicilerin ekonomik çıkarlarının korunması açısından, süper sayısal lotoda ikramiye dağıtım sisteminin gözden geçirilmesi yararlı olacaktır. Yaklaşık 50 çekiliştir devir eden bir sistem, gözden geçirilmeli, sorgulanmalıdır.
Bu kapsamda, çekilişe esas rakamların azaltılması ya da belirli sayıda çekiliş sonrası 6 tutturanların çıkmaması halinde, 5 tutturanlar arasında ikramiyenin paylaştırılması gibi seçenekler düşünülebilir. Bu düzenleme, ikramiyelerin daha çok kişiye dağıtılması açısından yararlı olacaktır. Ayrıca, her çekiliş sonrası, şirket kazancının paydaşlarla şeffaf bir şekilde paylaşılması, şirkete ve çekilişlere duyulan güveni artıracaktır. Bu konularda, şirket yetkilileri başta olmak üzere, kamu otoritesinin harekete geçmesi gerekmektedir.
Salgın hastalıkla mücadele ettiğimiz bu günlerde önce sağlığımız diyoruz. Ancak, “Varlık seviştirir, yokluk dövüştürür” sözünde olduğu gibi, sayısal loto bana çıksa fena olmaz diyenleri de görür gibiyim. Allah herkesin gönlüne, niyetine göre versin. Saygı ve sevgilerimle.