
Nihat Altay // Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı
Virüs günlerinde evden çıkamayan vatandaşların bir imtihanı da kötü komşu ile mücadele oldu. Klima gürültüsü, çocuk gürültüsü, yüksek sesle dinlenen müzik, zamansız gürültülü çalışma, rahatsız edici davranışlar gibi sorunlarla karşılaşan vatandaşlar pek çok kez bize ulaşarak “haklarımız nedir” diye sordu.
Öncelikle Kat Mülkiyetleri Kanunu’nun 18. maddesine göre ister kiracı ister ev sahibi olsun, komşular birbirlerini rahatsız etmemek ve kurallara uymakla yükümlüdürler. Rahatsız edici davranışlarda bulunan komşuyu Kat Mülkiyetleri Kanunu’na göre önce sözlü bir şekilde uyarmak gerekiyor. Eğer çözüm olmazsa yöneticiyle iletişime geçip apartman kurallarına uyulmasını yönetici talep etmelidir.
Bu da çare olmazsa kolluk kuvvetlerine şikayet edilerek, Kabahatler Kanunu’na göre gürültü yapan ve rahatsız eden komşuya her rahatsızlık için 187 TL idari para cezası veriliyor. Bu şekilde ceza alması sağlanabilir. Rahatsızlığın tekrarı halinde 187 TL katlanarak devam ediyor. Yani kötü komşunun verdiği her rahatsızlığın tekrarı halinde bir daha ki ceza 374 TL oluyor ve 374 TL katlanarak devam ediyor.
Para cezası da çözüm olmaz ise bireysel ya da avukat kanalıyla harç ve masrafların ödenerek oturulan ikametgahtaki sulh hukuk mahkemesine başvurulabilir. Bilirkişi incelemesiyle o komşunun verdiği rahatsızlık kanıtlanırsa, tedbir kararı verilir. Ayrıca açılan davada tedbir kararının yanında ‘Kat Mülkiyetinin Devri Mecburiyeti’ başlıklı kanunun 25. maddesine göre şikâyetçi olan komşular, o malikin mülkiyet haklarının kendilerine devredilmesini hâkimden isteyebilir. Yani diğer komşular birleşerek apartman da devamlı sorun çıkaran komşunun dairesini satın alabilirler.
Tedbir kararına rağmen kötü komşunun verdiği rahatsızlık sürerse savcılığa gidilerek, TCK’nın 123. maddesindeki “huzur ve sükunu bozmak suçu” işlendiği iddiasıyla şikâyetçi olunabilir. Bu suçun cezası üç aydan 1 yıla kadar hapistir.