Yönetim Kurulu // Tüketici Dernekleri Federasyonu (Tüdef)
Hava alanlarında bulunan cafeler ve büfelerde bulunan ürünlere uygulanan fahiş fiyatlara kim dur diyecek?
83 milyon tüketicinin göz göre göre en temel ihtiyacı olan suya uygulanan %700 fazla fiyat uygulandığını kim görerek tüketicinin hakkını koruyacak?
Haksız fiyat değerlendirme kurulu müracaatımıza ne cevap verecek?
İstanbul ve bazı illerdeki havaalanlarının içinde bulunan büfe ve cafe gibi işyerlerinde satılan ürünler piyasada satılan fiyatın çok üzerinde, fahiş fiyatla satılmaktadır. Bu sorunu yıllardır dile getirmemize rağmen herkes kulağını tıkamış, tüketicinin cebinden hortumlanan bu haksız kazanca göz yummaktadır.
Vatandaşlar uçağa binmek üzere ikinci kontrol geçişinde, üzerinde 100 ml’den fazla ne kadar sıvı var ise bırakmak zorundadır. En fazla 100 ml’lik kaplarda sıvı, jel ve aerosol taşımasına izin verilmektedir. 100 ml’den büyük kaplardaki sıvı ve benzeri yiyecek ve içecekleri uçak altı bagaja verilebilmektedir.
Piyasada küçük su dediğimiz 500 ml suyu yanınızda kontrolden geçmenize izin verilmemektedir. Uçak beklerken ilaç saatiniz geldi ya da susadınız, su almak istediniz, küçük su’ya (500ml) 8,00 TL ödemek zorundasınız. Vatandaşa başka alternatif de sunulmamaktadır. SekizTürkLirası ödenen su hava alanı dışında marketlerde, büfe ve cafeler de 1,00 TL ile 2,5 TL arası satılmaktadır.
Beraberinde su götürmesi yasaklanan yurttaşlarımız, havaalanındaki iş yerlerinde satılan sulardan almaya mecbur tutulmaktadır. Su ile birlikte, diğer içecek ve yiyecek gruplarında da fahiş fiyat uygulaması vardır. Fahiş fiyat uygulaması ile mücadele eden yetkililere soruyoruz; “%700’ün üzerinde fiyat artışları, fahiş fiyat uygulaması kapsamında değil midir?”
7244 sayılı kanun ile 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’a eklenen Ek Madde 1/1 “Üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler tarafından bir mal veya hizmetin satış fiyatında fahiş artış yapılamaz.” Hükmü yer almakta olup, aynı düzenlemenin Ek madde 1/3 de “Üretici, tedarikçi ve perakende işletmelerin fahiş fiyat artışı ve stokçuluk uygulamalarına yönelik düzenlemeler yapmak, gerektiğinde denetim ve incelemelerde bulunarak idari para cezası uygulamak ve her türlü tedbiri almak amacıyla Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu oluşturulur……” hükmü yer almaktadır.
Tüketici Dernekleri Federasyonu Tüdef olarak Fahiş Fiyat artışını incelemek ve gerekli tedbirleri almak amacı ile Ticaret Bakanlığı Bünyesinde kurulan “Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu” na bugün başvuruda bulunarak şikayetimizi bildiriyoruz. Fahiş fiyat artışlarını incelemek ve tüketiciyi korumakla görevli bu kurulun gereğini yapacağına inanmak istiyoruz.
Havaalanlarında bulunan hizmet sunan işletmelerden; vatandaşlarımız ihtiyaçlarını, ucuz ve kaliteli olarak gidermek zorundadır. Hava alanı yöneticileri ya da işletmeleri bunu tüketiciye sağlamalıdır.
Yurttaşlarımızın beraberinde küçük su dahi bulunmasına izin verilmeyerek, havaalanı içinde bulunan işletmelere vatandaşlarımızı soydurmak Anayasamızın 172.maddesine aykırı bir uygulamadır.
Kamusal alan olan havaalanlarında bulunan işyerlerinin kiralarının yüksekliği gerek gösterilerek Tüketicinin acil ihtiyaçlarını fahiş fiyatlar ile satma hakkı yoktur. Kiralar çok yüksek ise aşağı çekilmelidir. Yabancı ülkelerin havaalanlarında içilebilir musluk suları mevcut iken bizde neden yok?
Yetkilileri, yönetim otoritesi ile Haksız fiyat değerlendirme kurulunu Anayasanın 172. Maddesi ve fahiş fiyat artışlarına karşı yayınlanan kanun ve tebliğler hükmü gereği, havaalanlarında uygulanan fahiş fiyat uygulamalarına son verilmesi için görevlerini yapmaya davet ediyoruz.