Fiyatlar düşene kadar ev almayın

459

Nihat Altay // Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı

Kamu bankalarının konut kredisi faiz oranlarını birinci elde yüzde 0,64, ikinci elde ise yüzde 0,74’e düşürmesi ile müteahhitler, mal sahipleri ve gayrimenkul şirketleri konutlarına ortalama yüzde 30 zam yaptı. Öyle ki krediler düşmeden önce tüketici bu günün fiyatlarından daha ucuza ev alabiliyordu. Kredi kampanyaları açıklanır açıklanmaz tüm satış ilanlarında fiyatların yüzde 30 yükseltildiğini gözlemledik ve haksız artışlar nedeniyle çok sayıda şikayet aldık.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, vatandaşların konut alımını kolaylaştırmak için çalıştıklarını vurgulayarak, bu süreci fırsata çevirmek isteyenlere müsaade etmeyeceklerini söyledi. Ve fiyat artıranların bakanlığa şikayet edilmesi gerektiğini belirtti. Tüketici hangi birini şikayet edecek? Kamu bankalarının ev alımını kolaylaştırmak noktasında faiz oranlarını düşürdüğü andan itibaren sanki tüm konut satanlar ortak karar almış gibi ev fiyatlarını yeniden şekillendirdi.

Konut kredilerinin düşürülmesi evini satanlar ve bankalara yaradı. Serbest piyasa olduğu gerekçe gösterilerek fırsatçılar kendilerini haklı gösterme çabası içerisindeler. Bunun adı fırsatçılıktır. Sorunun tek çözümü konut fiyatlarının belediye rayiç değeri üzerinden satılmasıdır. Mülkün belediyelerce bölgeden bölgeye hesaplanan m² alım-satım değeri üzerinden satılması tüketici mağduriyetinin önüne geçecektir. Yapılacak düzenleme ile belediyelerce minimum değer üzerinden belirlenen fiyatlar, ortalama değer üzerinden belirlenerek alıcı ve satıcı mağduriyet yaşamayacaktır.

Aksi taktirde ev almak isteyen vatandaşlara tavsiyemiz, fırsatçılar konut fiyatlarını düşürmedikçe ev almamaları yönündedir. Evleri elinde kalanlar mutlaka fiyat indirimine giderek hem gereken dersi alacaklardır hem de vatandaş evi gerçek değeri üzerinden satın alacaktır.