E-ticaret firmalarının tüketici karşıtlığı kabul edilemez

141

Tüketici Örgütleri Konfederasyonu (TÖK) Genel Başkanı Fuat Engin yaptığı yazılı açıklamada, e-ticaret platformlarının, Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanunun hazırlık sürecinden başlayarak, TBMM’deki yasalaşma süreci dahil yaptıkları dezenformasyon çalışmaları sonucu tüketici karşıtı politikalarına her gün bir yenisini katmakta olduklarını belirterek, son günlerde gündeme oturan manipülatif haber karşılığında, kayıt dışı ödeme yapıldığı iddialarının hukuken araştırılması gerektiğine vurgu yaparak, ülkemizde e-ticaret faaliyetlerin ekonomik boyutunun her geçen gün artması nedeniyle, tüketicilerin aldatılması/yanıltılmasının da bir o kadar arttığını belirterek e-ticaret platformlarını yasalara uygun davranma konusunda uyardı.

Basına ve Kamuoyuna;                                                                                                                          

Ülkemizde e-ticaret faaliyetlerinin ekonomik boyutunun her geçen gün artması nedeniyle, tüketicilerin aldatılması/yanıltılmasının da bir o kadar arttığı bir dönemi yaşıyoruz.

E-ticaret platformlarının Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanunun hazırlık sürecinden başlayarak, yasalaşmaması için yapılan çalışmalara baktığımızda manipülatif haber yapılması için bir firmadan kayıt dışı para alındığı iddiasıyla ülkemiz gündemine oturan konu olmuştur.

Elektronik ticaret piyasasındaki tekelleşmeyi önlemek amacıyla Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı yasa TBMM’de görüşülürken oturuma katılan tüm siyasi partilerin milletvekillerinin de desteğini almış ve 1 Temmuz 2022 tarihinde TBMM’de karşı ret oyu kullanılmadan kabul edilmiş olması da oldukça önemlidir.

Elektronik ticaretin düzenlenmesi hakkındaki yasanın 7 Temmuz 2022 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanması üzerine, Milletvekilleri kabul oyu veren CHP’nin yasanın bazı maddelerinin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurması tüketiciler açısından anlaşılır ve kabul edilebilir bir durum değildir.

Yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ocak 2023 tarihinden hemen önce bazı basın yayın organlarında yasa aleyhine yoğun lobi faaliyetlerinin başlatılarak sürdürülmesi manüplatif haber iddiaları açısından oldukça manidardır.

Sektördeki bazı şirketlerin hakkında hakim durumun kötüye kullanılması vb. konularda Rekabet Kurumu tarafından açılan soruşturmalar devam ederken çıkarılan Elektronik ticaretin düzenlenmesi hakkındaki yasanın uygulanmaması için ellerinden geleni yapanların tüketicilere karşı niyetleri bellidir. Yapılan yasa karşıtı faaliyetlerin tüketicinin aldatılmasının/yanıltılmasının alt yapısını oluşturmak olduğu gibi, tüketicinin ekonomik çıkarların korunması evrensel ilkesine karşı olan bir duruştur.

Elektronik ticaretin düzenlenmesi hakkındaki yasanın 2022 yılı son çeyreğinden başlayarak, birçok medya kuruluşunda haber yapılması ile bazı köşe yazarların yasa karşıtı çok sayıda yazı ve haberlerinin yayımlanması da ülkemizde tüketicinin korunmasını istemeyen çevrelerin marifeti olarak karşımıza çıkmıştır.

Bu tüketici karşıtı politikalara karşı duruş sergileyen, sergilemeye devam eden basın mensuplarına karşı baskılar artmış olup, işe son vermelere kadar varan politikalar izlenmektedir. Tüketiciler olarak bu durumu kabul etmemiz mümkün değildir.

Bazı basın yayın organlarının önce yasanın içeriğini desteklediğini görmemize rağmen kısa bir süre sonra çark edilerek yasanın aleyhinde yazılar yazılması ise oldukça manidardır.            

Yasayla ilgili, gerekli araştırmalar yapılmadan, farklı görüşlere yer verilmeden, “yasa e-ticarette tekelleşmenin önünü kapatmayı amaçlıyor.” Yeni e-ticaret Kanunu’ndaki bazı çelişkiler ve yanlışlar”, “Yeni yasa herkesi mağdur edecek” “E-Ticaret kanunundaki yanlıştan dönülsün, “E-Ticarette kantarın topuzunu kaçırmamak gerekir”, E-ticaret yasası esnafı vuracak” “E-Ticaret Yasası’nın emlak sektöründe rekabeti olumsuz etkilediği belirtiliyor”, “E-Ticaret düzenlemesi sektöre gem vurabilir. Gibi başlıklarla defalarca yapılan haberlerin gazetecilik etiği açısından da asla kabul edilemez bir durum olduğu açıktır. Gazetecilik, e-ticaret şirketlerinin çıkarlarını gözetmek, onların sözcülüğünü yapmak değil, toplumun ve özellikle de bu yasanın muhatabı olan tüketicilerin hak ve çıkarlarına karşı olmamaktır.

Basın meslek ilkelerine uygun davranarak duruş sergileyen basın mensuplarını kutuluyor ve tüketiciler adına selamlıyoruz.

Şimdi tüketiciler olarak bu başlıkları atanlara soruyoruz!

*Yeni çıkarılan bir yasa aleyhine haber yapmadan araştırma ve inceleme yapılması gerektiği bir gazeteci ilkesi değil midir?

*Kamu yararı yerine, sadece piyasada hakim konumunu sürdürme telaşında olan e-ticaret şirketlerinin çıkarlarını koruyan haberler yayımlamak basın meslek ilkelerine ve gazetecilik etiğine uygun mudur?

*Bu haberlerde kendi çıkarları için yasal düzenlemeye karşı çıkan şirketlerin görüşleri yanında, konunun asıl muhataplarından olan tüketici örgütlerinin görüşleri neden yer verilmemiştir.

Anayasa Mahkemesi tarafından iptal talebini esastan görüşmeye karar vermesi nedeniyle, CHP’nin kamu yararı açısından zaman geçirmeden başvurusunu geri çekmesini tüketiciler olarak bekliyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.