Zamların artarak devam ettiğini belirten Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay, “Enerji fiyatlarının artması, firmaların indirime gitmelerini olumsuz yönde etkileyecektir” dedi.
“Kur artışı tarihi seviyelere yükselince marketlerden ev eşyasına, konfeksiyondan oto parçasına, ulaştırmadan cep telefonlarına kadar her ürüne fahiş oranlarda zam yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı TL’yi özendirme paketinden sonra dolar, euro ve altın gün bazında yüzde 30 değer kaybederken, zamları kur artışına bağlayan ve günde 3 kez etiket değiştiren sektör temsilcileri döviz kuru düştükten sonra bırakın indirimi, bazı ürünlere yeni zamlar yaptılar.
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, döviz kurlarındaki düşüşü fiyatlara yansıtmayanlara karşı denetimleri artıracaklarını ve ihlalde bulunanlara en ağır cezaları vereceklerini açıkladı. Ancak Akaryakıt, doğalgaz ve elektrik fiyatlarına yeni zamlar geldikçe marketlere baskı yapacak, ceza yazacak otoritenin ciddiyeti kaybolur. Ne kadar baskı yapılırsa yapılsın iş dünyası enerjide ki yeni zamları bahane ederek indirime gitmeyecektir. Hatta yılbaşından sonra ki açıklamalara baktığımızda yeni zamların geleceği sinyalini vermeye başladılar. Bu nedenle önce yetkililerin tekelinde olan enerji zamlarında indirim yapılması gerekir ki alt grup verilen mesajı alsın.
Tüketiciler, zamları geri çekmeyen marketleri boykot dahil organize bir şekilde uyarma noktasında çaba gösteriyorken özellikle yeni yılın ilk saatlerinde akaryakıt, elektrik ve doğalgaz kalemlerine yapılan yüksek oranlarda ki zamları kamuoyu anlamakta zorlanıyor. Döviz kurunun düşmesini ülke olarak olumlu karşıladık ancak reel olarak piyasalara yansımamasından dolayı işçinin 2022 yılından itibaren alacağı yüzde 50.4’lük, memurun yüzde 30.5’lik ve emeklilerin zamları günbegün eriyecektir.”