Nihat Altay // Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı ve Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı
Koronavirus (Covid 19) salgınına karşı alınan kararların etkisi devam ederken, önlemlerin hiçbir işe yaramadığı gibi esnafı ve işçiyi mağdur ettiğini gözlemliyoruz.
Kamuoyunun tamamına yakını kararların ‘göstermelik’ olduğu görüşünde.
Geçen hafta tarafsız köşe de “Ülkenin ekonomisini de düşünmek zorundayız” diye yazmıştım. Evet, ekonomiyi düşünmek zorundayız. Ancak alınan kararlar ne salgına çare oldu ne ekonomiye ne de esnafa yaradı.
Geçenlerde Pasinler otobüsü ile yolculuk yapan bir arkadaşım, “Otobüste ayakta yolculuk yapan en az 15 kişi vardı,” dedi. Bunun yanında uçaklarda, daracık koltuklara 3 kişi yan yana oturuyor. Bulaş riski daha fazla olan önlemler yerli yerinde duruyorken hafta sonları 2 saatlik kısıtlama tabi ki ‘göstermelik’tir.
Çay ocağı, kafe, lokanta vb. işyerleri açık ama oturmak yasak.! Bu gibi işletmelerde, masalara birer metre aralıklarla mesafe koyularak ve rutin çalışmalarına devam ettirilerek hiç olmasa günü kurtarabilirlerdi. Esnaf kredisini, elektriğini, suyunu, çalışanı varsa maaşlarını bir şekilde ödemek zorunda…! Sonuçta 400 bin işletme, 2 milyon çalışanın mağduriyeti söz konusu.
Esnaflarla görüşmelerimizde, pandemi sürecinde aldığımız kredilerin ödeme günü geçti, hala ödeme yapamadık, böyle giderse iş yerini tamamen kapatmak zorunda kalacağız” diyorlar. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Planlanan hibe desteği kapsamında darda olan esnafa kira, elektrik, doğalgaz, su ödemeleri karşılığında belirlenecek miktarda yardım sağlanacağını” belirtti. Esnafa ayrıca “Global firmalarla iletişime geçtiklerini belirterek, sosyal sorumluluk projeleri kapsamında da destek sağlanacağını” da söyledi. Esnafın şu an ki durumu göz önünde bulundurulursa, bir miktar yardım yaraları sarmayacaktır. Global firmaların sosyal sorumluluk projelerinden de küçük esnaf yerine; büyük, kurumsal firmalar yararlanacaktır…