Yap-işlet-devret projeleri ile hayata geçirilen köprü ve tünellerde uygulanan ‘garanti ödemeler’ kamuyu zarara uğratırken yurttaşlar usulsüz cezalarla karşı karşıya bırakılıyor.
Engin Akgüzel isimli yurttaş, yap-işlet-devret modeliyle yapılan ve garanti ödeme kapsamındaki Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Kuzey Çevre Otoyolu’nu hiç kullanmasa da, servis minibüsüyle ‘geçiş ihlali’ yaptığı iddiasıyla cezayla karşı karşıya kaldı.
İstanbul’da servis şoförü olarak çalışan Akgüzel, ‘ihlalli geçiş’ sistemini kontrol ettiğinde, kendisine hiç kullanmadığı Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu’ndan 16 Şubat’ta Başakşehir gişelerinden ihlalli geçiş yaptığı için ceza kesildiğini fark etti. Bunun üzerine ICA Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu İşletmesi Çözüm Merkezi’ne başvuran Akgüzel, söz konusu güzergâhı kullanmadığını belirterek, 7,50 TL geçiş ücreti, 30 TL de ceza tutarının iptal edilmesini istedi. Çözüm Merkezi’nden Akgüzel’e verilen yanıtta, geçişi yapan aracın Akgüzel’e ait olmadığının tespit edildiği bildirildi. Merkez, hatalı plaka okunmasının nedenini ise olumsuz hava koşulları, plakalardaki kirlenme ve gişelerdeki talimatlara aykırı manevraya bağladı.
Yaşananların ardından BirGün’e konuşan Akgüzel, “Aklıma takıldı; binlerce aracın trafikte dolaştığı düşünüldüğünde, özellikle de OGS-HGS sistemini yoğun kullanan, kontrol ve takip etmeyen vatandaşların plakalarına hatalı işlenen ihlalli geçiş ücretleri milyonlarca lira yapar. Bu beni çok rahatsız etti. Ben kullanmadığımdan emin olduğum için itiraz ettim ve hakkımı geri aldım. Gerçi hâlâ iptal edilmedi ihlal. Fakat durumdan haberi olmayan ‘37,50 TL nedir ki itiraz etmeye değmez, ödeyeyim gitsin’ diyen binlerce vatandaş olduğuna eminim. Haksız bir kazanç sistemi uygulanıyor. Tebliğ edilmiyor, insanlar sorgulamazsa öğrenemiyor” dedi. Sinop’ta yaşayan Seyfettin Aksan’a da Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Kuzey Çevre Otoyolu’ndan otomobiliyle geçiş ihlali yaptığı gerekçesiyle 152 TL ceza kesilmişti.
DOLANDIRICILIK GİBİ
Tüketiciyi Koruma Derneği (TükoDer) Genel Sekreteri Avukat Onur Cingil’in verdiği bilgilere göre, sorun Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Kuzey Çevre Otoyolu’yla da sınırlı değil. Akgüzel’in yaşadığına benzer birçok örnek olduğunu aktaran Cingil, Neşe Özdağ isimli yurttaşın ise İstanbul’da olmamasına rağmen Avrasya Tüneli’ni kullandığı için ödeme yapmak zorunda kaldığını aktardı.
“Ücret garantili köprü, tünel ve otoyollarla ilgili skandallar bitmiyor” diyen Cingil, şu ifadeleri kullandı: “Şu an bir vatandaş, ülkenin herhangi bir ilinde otururken, Avrasya Tüneli’nin geçmese de, parasını ödediği için aynı zamanda İstanbul’da gibi olabiliyor. Ücret garantisi tüketicinin soyulmasıdır. Boğaz köprülerinden de çifte ücret aldığını Tükoder olarak ortaya çıkarmıştık. Bir de köprü, tünel veya otoyoldan hayatında hiç geçmemiş ama HGS/OGS kaydında geçmiş gibi görülen vatandaşlarımız var. Bu hem soygun hem de dolandırıcılıktır. Bunu yapan da devletin kurumlarının, Bakanlığın kontrolündeki yandaş şirketler…”
ÇOK SAYIDA BAŞVURU
Av. Cingil, Tükoder’e konuya dair birçok başvuru geldiğini kaydederek sözlerini sonlandırdı: “Derneğimize yoğun şikâyet var. İddia ediyorum bu konu ve buna benzer tüketici sorunları mevcut iktidarı değiştirecek. Çünkü insanlar her an patladı patlayacak. Belgeleri ile tüm bu hususlar bizde. Karayollarına başvurularımız var. Ciddi bir soygun, ciddi bir dolandırıcılık faaliyeti. Konunun takipçisiyiz.”