Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) İzmir Şubesi, Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri öncesinde siyasi partilere tüketici hakları konusunda çağrıda bulundu. Dernek binasında gerçekleştirilen basın açıklamasında konuşan TÜKODER İzmir Şube Başkanı Kurtuluş Binici, “Seçim bildirgelerinin tüketici hakları başlığı zayıf bırakılmamalıdır” dedi.
Tüketici haklarının korunması adına siyasi partilerden beklentilerini maddeler halinde sıralayan Bilici, “Öncelliğimiz tüketiciyi temsil eden örgütlerin de söz ve karar sahibi olmasını talep ediyoruz” dedi.
“TÜKETİCİLERİN ALEYHİNE OLAN DÜZENLEMELERDEN VAZGEÇİLMELİ”
33 yıldır tüketici hakları konusunda mücadele verdiklerini belirten Binici, “6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun (TKHK)’un eksiksiz uygulanması temel isteğimiz. Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik hükümleri Kanun’un ruhuna uygun olarak yeniden düzenlenmelidir. TKHK yürürlüğe girdikten sonra tüketici aleyhine yapılan düzenlemeler iptal edilmeli, tüketici örgütlerinin onayı olmayan hiçbir değişiklik yapılmamalıdır. Tüketici Üst Kurulu, tüketici sorunlarına anında müdahale edebilecek, bu konudaki düzenlemeleri ve planlamaları yapabilecek şekilde tam yetkili ve özerk olarak düzenlenmeli, tüketici örgütlerinin etkin temsili sağlanmalı ve kararlar nitelikli çoğunlukla alınmalıdır” dedi.
“TÜKETİCİNİN EKONOMİK ÇIKARLARI KORUNMALI”
Tüketicilerin ekonomik çıkarlarının korunması gerektiğini dile getiren Binici, “Yerelde tüketici bilinçlendirilmesini sağlayıcı etkin çalışmalar yapılmalı, yerel ve merkezi idarelerin lojiktik olanaklarından tüketici örgütlerinin yararlanması sağlanmalı, Mutfak enflasyonu mutlaka önlenmeli, et, ekmek, süt gibi temel gıda politikaları ve fiyatlarının belirlenmesinde tüketici temsiliyeti sağlanmalıdır” diye konuştu.
“GELİR VE VERGİ ADALETİ SAĞLANMALI”
Tüketici haklarına ilişkin bir diğer önemli beklentilerinin de gelir ve vergide adalet olduğunun altını çizen Binici, “Asgari ücret yeniden düzenlenmeli; emeklilerimizin maaşları insanca yaşanılacak rakamlara ulaştırılmalı; bankalarca verilen promosyonlar hakkaniyetli bir biçimde yükseltilmeli; temel gereksinimlerini karşılayamayacak düzeyde olan her kişi ve aileye sosyo-ekonomik olanaklar sağlanmalı; işsizlik ve yoksulluk önlenmeli, elektrikte kayıp kaçak vb. bedellerinin tüketicilerden alınmasına son verilmeli, elektrikte kamulaştırmaya öncelik verilmelidir. Lüks ve ithal tüketim ürünlerinin dışında kalan ürünlerin üzerindeki ÖTV kaldırılmalıdır” şeklindeki taleplerini sıraladı.
“DENETİM MEKANİZMASI ÇALIŞTIRILMALIDIR”
Teknolojiden gıdaya her alanda denetim mekanizmasının en temelden başlatılarak uygulanması gerektiğini ifade eden Binici, “Tüketici örgütlerinin ihtiyaçları doğrultusunda, bedelsiz olarak kullanabilecekleri demek merkezi tahsis edilmesi konusunda yerel yönetimlere talimat verilmeli, Anayasanın 172’nci maddesi hayata geçirilerek tüketici örgütlerinin merkezi ve yerel yönetim bütçelerinden maddi kaynaklarla desteklenmesi sağlanmalı, bu yönde yasal düzenlemeler yapılmalıdır” dedi. (İzmir/EVRENSEL)