Vatandaşın “elektriği” alınacak… Kim ne dedi?
Yapılması istenen düzenlemeye göre, getirilecek olan asgari sınırın altında kalan abonelerin elektrik tüketim bedelleri daha düşük fiyattan hesaplanacak. Tüketimi az olan kullanıcıların ödeyeceği oran düşecek, fazla tüketimde ise katlanacak.
CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI AKIN ODATV’YE KONUŞTU
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, ODatv’ye yaptığı açıklamada, düzenlemenin yetersiz olduğunu ve CHP’nin önerdiği ‘Kara Kış Fonu’nun bir an önce oluşturulması gerektiğini belirtti.
CHP’li Ahmet Akın, şunları anlattı:
“Düzenleme getiriliyor ama milletin derdine çare değil. Biz kara-kış fonu diyoruz; karşı tarafta bakan hala kombiyi kıs diyor. TRT ve enerji fonunu kaldırıyor yani bu 200 lirada 4 buçuk. Biz diyoruz ki, bu kara-kış sürecinde en azından şu insanların derdine derman olmak için kademeli sıfırlayalım ya da yüzde 1’e indirelim diyoruz. Yapması gereken kademeyi indirmek” diye konuştu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Akın sözlerine şöyle devam etti:
“Kademeli tarifeyi biz tavsiye ettik. Ancak detayları da görmemiz lazım ne olacak? nasıl olacak? Kademeli tarifenin vatandaşın lehine bir uygulama olması lazım. Özellikle ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın buradan yararlanması lazım.”
TÜKETİCİYİ KORUMA DERNEĞİ BAŞKANI: DOĞRU BİR UYGULAMA
Odatv’ye konuşan TükoDer Başkanı Aziz Koçal ise, getirilmek istenen düzenlemenin yetersiz olduğunu belirterek, “Bu düzenleme bir nevi vatandaşın gazını alma yöntemidir. Diğer yandan kullanıma göre ücretlendirme doğru bir uygulamadır. Fakat bunun çerçevesi nasıl oluşacak? Bir asgari taban belirlenirken neler hesaba katılacak?” ifadelerini kullandı.
“EMEKLİLERE ÜCRETSİZ ELEKTRİK”
Faturalardaki KDV oranlarının düşürülmesi gerektiğini söyleyen TükoDer Başkanı Koçal, “Bunun gelir seviyesine göre sınıflandırılması gerekiyor. Örneğin açlık sınırı altında olan ve emeklilerde bunun ücretsiz sağlanması gerekiyor. Özellikle KDV’nin düşürülmesi hatta bir süre sıfırlanmasını öneriyoruz. Yoksulluk sınırı altında olan evlerde de indirimli tarife uygulanabilir” diye konuştu.
Getirilmek istenen yasa taslağı ile ilgili olarak da Koçal şu ifadeleri kullandı:
“Bir açıdan internet faturaları gibi bir sınır konacak. Mesela 100 kilovata kadar elektrik bedeli 10 lira, 200 kilovata kadar 15 lira, 250 kilovat ve üzerine de 30 lira gibi. Bizim anladığımız bu şekilde kademeli bir tarife. Tabi bu çözüm değil. Burada bizim ve vatandaşın beklentisi bunun geliştirilmesi. Kayıp-kaçak bedelinin tüketiciye yansıtılmaması. Dağıtım şirketlerinin bu durumun önüne geçmesi lazım ki özelleştirilme sebebi buydu. Neden başkasının kullandığı kaçak elektriği ben ödeyeyim?”
ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI DÜZENLEMEYE TEPKİLİ
Odatv’ye konuşan Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim kurulu üyesi Mehmet Özdağ da getirilen taslağın tam olarak neyi anlamadığını belirterek, “Önümde bir taslak var tam olarak ne getirildiğini anlamadım. KDV’yle ilgili net bir şey göremedim. Rakamlar belli değil. 150 kilovatlık bir tüketim insani ihtiyaçlar için olmazsa olmaz. Dört kişilik bir ailenin bu sayının altına düşebileceği pek mümkün görünmüyor. 150 KWh kadar olan tüketimin KDV dışı tutulması veya minimumda tutulması en makul çözüm” dedi.
NURETTİN CANİKLİ’DEN YANIT YOK
Yapılacak düzenlemenin yeterli olmadığını söyleyen Özdağ, “Madem böyle bir düzenleme yapıyorlar ondan önce enerji verimliliği tespit edilen, belgelenmiş elektrikli ev aletlerinin KDV’lerini de düşürsünler. A sınıfı ve üzerinde olan cihazları. İnsanları bu enerji verimliliği sağlayan cihazlara teşvik etsin; madem böyle bir yasa var” diye konuştu.
Konuyla ilgili olarak AKP’nin Ekonomi İşleri Başkanı Nurettin Canikli’yi de arayıp, mesaj attık ancak geri dönüş alamadık.
Talha Özmen-Heval Simge Kılavuz
Odatv.com