Tüketicilerin hedefinde elektrikten tasarruf etmek var

363

Elektrik zamları şu an için ertelendi ama pek çok kişinin gündeminde elektrikten tasarruf etmek var. Özellikle Koronavirüs sonrası evde daha çok vakit geçirilmesiyle elektrik tüketimi de arttı. Bu da tüketicileri tasarruf yapmaya yöneltti. Elektrik tarifeleri karşılaştırma ve tedarikçi değiştirme internet sitesi encazip.com tarafından yapılan araştırmaya* göre, tüketiciler değişen ekonomik koşullar nedeniyle harcamalarında kısıtlamaya giderken tasarruf etmeye çalıştıkları kalemlerde ilk sırada elektrik yer alıyor. Yapılan araştırmada, tüketicilerden tasarruf önceliklerini sıralamaları istendi, çıkan sonuçta ise tüketicilerin yüzde 74’ü elektrikten kısmaya çalıştıklarını belirtirken onları yüzde 61 ile doğalgaz yüzde 59 dışarıda yemek ve yüzde 57 ile giyim harcamalarından tasarruf etmek takip ediyor.

Elektrik fiyatlarının artışına da dikkat çeken araştırmada katılımcılara “Geçen yıla kıyasla, elektrik için ödediğiniz miktar arttı mı artmadı mı?” sorusu soruldu. Katılımcıların hepsi geçen yıla oranla elektrik faturalarına ödedikleri miktarın arttığını belirtirken yaklaşık yüzde 60’ı, bu artışın yüzde 50’den fazla olduğunu düşündüklerini belirtti. Bu da tüketicilerin elektrik fiyatlarındaki artışa olan hassasiyetlerini gösteriyor, zira gerçekte ev kullanıcıları için Ocak 2019’da vergiler dahil elektriğin kWh başına fiyatı 0,54 TL iken içinde bulunduğumuz ay bu fiyat 0,71 TL, yani son bir buçuk yılda algının aksine elektrik fiyatları yalnızca yüzde 32 artmış. Bu da tüketicilerin tasarruf hedeflerinde elektrik faturalarının birinci sırada yer almasının bir diğer nedeni olarak öne çıkıyor.

En yaygın tasarruf önlemi ışıkları açık bırakmamak

Tüketicilere elektrik faturalarını azaltmak için hangi yöntemlere başvurdukları çoklu cevap seçeneğiyle de soruldu. Tüketicilerin en sık başvurduğu yöntem yüzde 94 ile ışıkları açık bırakmamak. Ardından cihazları fişe takmamak (yüzde 88), enerji tasarruflu ampuller kullanmak (yüzde 80), A sınıfı ev aletleri kullanmak (yüzde 75) ve saat 10’dan sonra çamaşır makineleri / bulaşık makineleri çalıştırmak (yüzde 53) geliyor.

2021 yılına kadar elektriğe yüzde 32 daha zam gelebilir

Özellikle önümüzdeki günlerde tüketicilerin öncelikli tasarruf yöntemi de elektrik tedarikçilerini değiştirerek daha uygun birim fiyattan elektrik satan şirketlere geçiş yapmak olacak. İçinde bulunduğumuz Temmuz ayı itibarı ile iş yerleri için elektrik enerjisi ulusal tarife birim fiyatı 0,94 TL iken evlerde bu fiyat 0,71 TL seviyelerinde kaldı. Elektrik enerjisinin üretim maliyeti tüm aboneler için aynı, dolayısı ile evlere tedarik edilen enerjinin birim fiyatı maliyetlerin altında kalıyor. Bu sebeple evlerde kullanılan elektrik enerjisinin birim fiyatının da en az iş yerleri ile aynı seviyeye getirilmesi olağan piyasa işleyişi açısından bekleniyor, bu da evlerin elektrik birim fiyatlarında en az yüzde 32 artış olabileceği anlamına geliyor.

Tüketicilerin tedarikçi değiştirmesi daha güvenli oldu

Öte yandan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) hali hazırda tüketicileri olası zamlardan korumak için önemli önlemler almış durumda. Aslında tüm piyasa mevzuatı tüketicileri daha da koruyan bir şekilde düzenlenmiş durumda, ancak özellikle de elektrik tedarikçisi değişikliklerinin mesafeli olarak yapılması ile tedarikçiler tarafından tüketicilere uygulanacak şartları düzenleme altına alan yönetmelikler, serbestleşen piyasada tüketicilerin daha güvenli tedarikçi değiştirmelerini sağlayacak. Sonuç olarak elektrikte fiyat güncellemeleri EPDK tarafından yapılsa da aslında fiyatların belirlenmesindeki hesaplamalarda piyasa koşulları dikkate alınıyor. Elektrik fiyatlarına fazla müdahale edilemese de EPDK’nın diğer kanallardan tüketicilerin daha kolay serbest piyasadan yararlanmalarını sağlaması ile tüketicilerin yaşayacağı olası sorunların şimdiden önüne geçmiş olması, tüketiciler açısından oldukça olumlu bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

“Rekabetten tüketici kazançlı çıkar”

encazip.com’un kurucusu Çağada Kırım, bu durumda dahi tedarikçi değiştirerek zamlardan en az seviyede etkilenilebileceğini söylüyor: “Piyasa dinamiklerinin doğru çalışması rekabetin önünü açar ve rekabetten her zaman tüketiciler kazançlı çıkar. Önümüzdeki 6 ayda elektrik fiyatlarında artış kaçınılmaz olsa da bu fiyat artışları piyasa dinamiklerinin daha iyi çalışmasını sağlayarak elektrik üretim maliyetlerini düşürecek. Böylece elektrik fiyatlarındaki artış konusunda oldukça hassas olduğunu gördüğümüz tüketiciler de olası fiyat değişikliklerinden çok daha az etkilenecek, rekabetin daha da olgunlaşması ile orta vadede bugün kullanılandan dahi daha ucuz elektrik kullanma şansını yakalayacak. Kısacası yavaş yavaş elektrik tedarikçisi değiştirmek tüketicilerin tasarruf hedeflerinde ilk sırayı almaya başlayacak. ”

*encazip.com tarafından yapılan araştırma, İstanbul özelinde gerçekleştirildi. Elektrik faturası ödemekten sorumlu ve ev elektriği için ayda en az 100 TL ödeyen ve en az 3 yıl boyunca elektrik aboneliği olan 600 kişiyle bir anket çalışılması yapıldı. 25-50 yaş aralığında olan bu kişilerin yüzde 36’sı kadın yüzde 64’ü erkekti.

encazip.com hakkında

2013 yılında kurulan encazip.com, ücretsiz, tarafsız bir karşılaştırma ve internetten elektrik tedarikçisi değiştirme servisidir. Tüketicilere doğru bilgiler ve güncel veriler ile elektrik tedarikçilerinin tarifelerini saniyeler içinde karşılaştırarak en cazip elektrik tedarikçisini bulmalarını sağlayan EnCazip, kolayca tedarikçi değişikliği işlemlerini gerçekleştirilmesine olanak sağlıyor. Çağada Kırım ve Onur Orakçıoğlu tarafından kurulan şirketin ortakları arasında uluslararası yatırımcılardan oluşan Cazip Enerji Holdings Limited bulunuyor.