Sağlıklı yaşam için spor olmazsa olmazlardan. Spor hem bedenimize hem de ruhumuza iyi gelirken sağlıklı kalabilmek için de öneriliyor. Fakat spor yaparken sakatlanmamak için bazı önlemler almak gerekiyor. Demir Sağlık, doğru ve kaliteli ekipmanlardan ısınmaya, uygun spor seçiminden antrenman sıklığına kadar farklı konularda tavsiyelerde bulunuyor.
Hem bedene hem de ruha iyi gelen sporu yaparken dikkatli olmak gerekiyor. Yanlış hareketler yapmak veya uygun sporu seçmemek sakatlığa, yaralanmalara neden olabiliyor. Sağlığımızı korumak isterken vücudumuza zarar vermemek için dikkat etmemiz gereken bazı noktalar var:
Kaliteli ve doğru ekipmanla çalışın: Spor yaparken kullanacağınız aletler, hatta kıyafetlersizi sakatlanmadan koruyabilir. Örneğin koşu yaparken seçeceğiniz ayakkabının bu spora uygun olması çok önemli. Tabanı, esnekliği, yapısı, zemini kavraması gibi pek çok dikkat edilmesi gereken nokta var. Veya bisiklet kullanacaksanız uygun kask ve koruma malzemeleri seçilmeli. Bu nedenle spor malzemesi alışverişi yaparken mutlaka ne amaçla alacağınızı belirtin ve yardım isteyin.
Kendinize uygun sporu seçin: Her spor herkese uygun değildir.Yaş, vücudun durumu, spor geçmişi, daha önce geçirilmiş sakatlıklar, kilo gibi pek çok etken vardır. Daha önce hiç spor yapmamış biriyle spor geçmişi olan birinin yapacağı egzersizler farklıdır. Aynı zamanda sporun ne sıklıkla yapılacağı da önemlidir. Haftada kaç gün, kaç saat egzersizin yapılacağı alınacak verimi de artırır. Daha aktif bir hayata geçmeden önce mutlaka bir uzmanla görüşüp size en uygun programı oluşturun.
Isınma: Spora başlamadan önce mutlaka ısınma hareketlerini yapın. Vücudunuzu egzersize hazırlamak olası sakatlanma vakalarının önüne geçmek için en önemli adım.
Esneyin: Kasları esnetmek ve açmak, hem sakatlanmayı engeller hem de spordan maksimum verim almanızı sağlar.
Farklı bölgeleri çalıştırın: Çalıştırdığınız kas gruplarına dikkat edin. Üst üste aynı grup özelinde egzersiz yapmayın. Bu hem sakatlığa neden olabilir hem de tüm vücudu çalıştırmamış olursunuz.
Soğuyun: Spora başlarken ısınma ne kadar önemliyse spor biterken soğuma da o kadar önemli. Soğuma ile kalp atış hızınızı, kan basıncınızı ve nefesinizi yavaş ve kontrollü bir şekilde egzersiz öncesi seviyelerinize döndürebilirsiniz.
Kontrolden geçin: Düzenli spora başlamadan öncemutlaka vücudunuzun genel durumunu değerlendirin. Kaslar, eklemler spora hazır mı, daha önce geçirdiğiniz bir sakatlık veya kaza varsa vücudunuzda hasar bırakmış mı, hali hazırda devam eden şikayetleriniz varsa bunlar spora engel olur mu gibi pek çok soruya cevap vermek etkili bir spor programı için önemlidir. Bunları yaparken de Türkiye’de sağlık sigortasının öncü şirketlerinden Demir Sağlık’ın özel ya da tamamlayıcı sağlık sigortasından faydalanabilir, check-up hizmetini kullanarak sağlık kontrollerinizi yaptırabilirsiniz.
Demir Sağlık Hakkında
Türkiye’de sağlık sigortasının öncü şirketlerinden Demir Sağlık, 1995 yılında Demir Hayat Sigorta A.Ş adıyla kurulmuş; markasında gerçekleştirdiği dönüşümün bir yansıması olarak Şubat 2019’de ticari unvanını Demir Sağlık ve Hayat Sigorta A.Ş. olarak değiştirmiştir. Kuruluşundan bu yana Demir Finansal Grup Holding A.Ş. çatısı altında faaliyet gösteren şirket, 2016 yılında %100 hisse devri ile EMF Capital Partners yönetimine geçmiştir. 24 Temmuz 1996’da Alman denetim ve belgelendirme kuruluşu olan RWTÜV tarafından denetlenerek, ISO 9001 Kalite Güvence Belgesini alan ilk sigorta şirketi unvanını elde eden şirket, bugün Demir Sağlık olarak iş ortakları olan 150’den fazla acente, 50’den fazla broker, 1.800’ün üzerinde anlaşmalı sağlık kuruluşu ve asistans şirketleri ile bireysel ve kurumsal müşterilerine sağlık ve hayat sigortacılığı hizmetleri vermektedir. Demir Sağlık, vermiş olduğu butik, ayrıcalıklı kurumsal ve bireysel sigorta hizmetleriyle, sigortalıların yaşam kalitesini arttırmayı hedeflemektedir.