Sosyal medyadaki sahte ilaç reklamlarına aldanmayın

171

Son dönemlerde sosyal medyada yapılan sahte ilaç satışlarında büyük bir artış yaşandı.

Kişi ve halk sağlığına büyük bir tehdit olan bu sahte ilaçlar ile ilgili TÜDEF, tüketicileri uyardı. TÜDEF, tüketicilerin sosyal medya ve internette satılan ilaçlara güvenmemesi çağrısında bulundu.

Tüketici Dernekleri Federasyonu’ndan (TÜDEF), tüketicilere yönelik sosyal medyada satılan ilaçlarla ilgili uyarı yapıldı. TÜDEF Genel Başkan Vekili ve Gıda, Sağlık Komisyonu Başkanı Sinan Vargı, korona salgını nedeni ile Aile Sağlık Merkezi’ne, hastaneye gitmekten çekinen hastalar için sosyal medyada baş ağrısından kansere kadar hemen her türlü hastalığa iyi geldiğini iddia eden sahte ilaç satışının arttığını belirtti.


Vargı, “Herhangi bir ağrı veya sağlık sorunu olduğu takdirde mutlaka aile sağlık merkezlerine başvurarak doktorların reçete ettiği ilaçların kullanılması konusunda tüketicilerimizi uyarıyoruz.” dedi.

“Tüketiciye sosyal medyadan sahte ilaç satan yüzlerce satıcının ticari adresleri belli değil” diyen Vargı, şunları söyledi:

“Sahte ilaç satan kişiler adları ve adresleri belli olmasın diye, sosyal medyadan kişisel olarak satış yapıyorlar. Sahte sağlık derneği veya sahte profesör adı uydurularak tüketiciyi aldatma yolunu seçiyorlar. Bazen de inandırıcı olması için çeşitli sanatçıları kullanarak reklam yapıyorlar. Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu her ay bu sahte krem reklamlarına binlerce lira ceza kesmesine karşın, yeni bir reklamla yine tüketiciyi aldatmaya devam ediyorlar.

MALİYETİ 10 LİRA, SATIŞI 99 LİRA

Sahte ilaçların bir plastik kutu, biraz mentollü krem ile üretildiğini ve maliyetlerinin en fazla 10 lira olduğunu belirten Vargı, “Boyun ağrısından topuk dikenine kadar hemen her türlü hastalığa ve ağrıya iyi geldiğini iddia eden bu kremlerin satışı 99 lira. Üç kutu alana ise 280 lira. Korona salgını nedeni ile aile sağlık merkezlerine gitmekten çekinen hastalar ise bu reklamlara inanarak sahte ilaçları sipariş ediyorlar. Hem tedavileri gecikiyor hem de sahte ilaçlara yüzlerce lira para ödüyorlar” şeklinde konuştu.