Aman dikkat! Ünlü bankaların ismiyle dolandırıyorlar

110
Son zamanlarda yaygınlaşan WhatsApp dolandırıcılığına karşı vatandaşları uyaran Tüketici Birliği Federasyonu Üyesi ve Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay, dolandırıcılara karşı halkın uyanık olmasını istedi. Pusula Gazetesine konuşan Altay, “ Vatandaşlar bankaya para iadesi noktasında dava açabilir bu konuda Yargıtay kararı var.” dedi.

Şeyma TAHİR/Pusula

Türkiye’deki mobil hat kullanıcılarının en çok şikayetçi olduğu konulardan biri de WhatsApp üzerinden gelen yurt dışı aramaları ve mesajları. Bu yöntemle birlikte dolandırıcıların hedefinde kullanıcıların bankacılık başta olmak üzere kritik bilgileri yer alıyor.

Konu hakkında PUSULA’ya konuşan Tüketici Birliği Federasyonu üyesi ve Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay, gelişen teknolojiyle dolandırıcılık olaylarının yeni boyutlara ulaştığını söyledi. Cep telefonu veya mail yoluyla dolandırıcılık yöntemlerinin hızla artmaya başladığını aktaran Altay, vatandaşları dikkatli olmaları yönünde uyardı. Cep telefonlarına gönderilen her mesaja, maile itibar edilmemesi gerektiğini vurgulayan Nihat Altay, “Gönderilen mesaj ve aramalarda o kadar profesyonel davranılıyor ki tüketiciler bir anlık gaflete düşüp, gelen mesaja, aramaya cevap veriyorlar. Son günlerde aşırı şikayet aldığımız WhatsApp mesajları vatandaşların canını sıkar noktaya kadar geldi.” dedi.

Ünlü bankaların ismi kullanılıyor

Bu dolandırıcılık yönteminde ünlü bankaların reklamının kullanıldığını kaydeden Altay, “Vatandaşlar o markaya güvenerek linke tıklıyor ve sonrasında istenen şeyleri yapıyorlar. Tüm bunlar gerçekleşirken çok profesyonel oldukları için anlaşılmıyor. Bu noktada gelen mesajlara kanılmamalı ve sosyal medyadan reklamı yapılan bankaların kredi kampanyalarına itibar edilmemelidir. Çünkü eğer herhangi bir ücret kaptırılırsa genellikle yüklü miktarda oluyor ve geri alınması çok zor olabiliyor.” diye uyarıda bulundu.

“Hakkınızı arayın”

Bu yöntemle dolandırılan vatandaşların mutlaka haklarını aramasını söyleyen Altay, “Önce savcılığa suç duyurusunda bulunulmalı sonra ise bankaya para iadesi noktasında dava açılmalıdır. Buna göre kusurun müşteride mi yoksa bankada mı olduğuna bakılmalıdır. Bankanın en küçük bir kusurunun olduğu kanıtlanırsa, banka çalınan parayı vatandaşa ödeyecektir. Bu konu ile Yargıtay kararı var.” dedi.