En önemli ihracat kapımız olan turizm sektörü ve turizme bağlı tüm sektörler yaz sezonunda kayda değer bir hareketlilik bekliyor. Sektörün hareketlenmesini bekleyenler arasında sadece otel sahipleri ve çalışanları bulunmuyor. Otellerin ihtiyaçlarını tedarik eden, başta gıda olmak üzere farklı sektörden firmaların beklentileri de üst düzeyde. Paketlenmiş kırmızı eti Türkiye’ye getiren, en önemli kırmızı et üreticilerinden Bonfilet’in Yönetim Kurulu Başkanı ve Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği (ETÜDER) Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Akkoyun, ev dışı tüketim (EDT) kanalında kırmızı etin pazar dinamiklerini ve pazarın turizm sektöründen beklentilerini anlatıyor.
Turizm sektörü, pandemi sürecinden ve karantina koşullarından en çok etkilenen sektörlerden biri oldu. En önemli paydaşlarından yeme içme sektöründe ise ev içindeki tüketim artarken EDT kanalında ciddi bir küçülme yaşandı. Bu dönemde sağlıklı beslenmeye gösterilen özenin artması sebebiyle kırmızı et tercih edilen bir ürün olarak karşımıza çıktı. Ev içinde tüketimi artan kırmızı etin, turizm sektöründeki durgunluk nedeniyle ev dışı tüketim kanalında yeteri kadar talep görmediğini belirten Türkiye’nin en önemli kırmızı et üreticilerinden Bonfilet’in Yönetim Kurulu Başkanı ve Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği (ETÜDER) Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Akkoyun, “Kırmızı et tüketiminde toplamda ortalama %30 küçülme oldu. Küçülmenin %20’si turizm sektörü kaynaklı, turizmin pandemiden ciddi oranda etkilenmesinin yanı sıra otellerin, toplu yemek üretimi yapan noktaların, catering ve restoranların kapanması ya da kapanmasalar bile mevcut kapasitelerini %80 oranında azaltmaları nedeniyle ev dışı tüketimde %30 ve kurumsal bayiler kanalında %20’lik bir daralmadan söz edebiliriz.” dedi.
Turizm sektörü kapsamında EDT ve perakende kanallarını değerlendiren Hakan Akkoyun, “Et piyasasının 2 ayağı var. Birincisi otelleri, restoranları ve lokantaları kapsayan ev dışı tüketim pazarı. İkincisi ev tüketimine yönelik perakende kanalı. 2020’de kırmızı et sektöründe pazarın %70’i perakendeden geldi, ev dışı tüketimde ise bir küçülme yaşandı. Bonfilet olarak ev dışındaki kaybı evde telafi ettik. Her ne kadar evde tüketim artsa da ev dışı tüketimin payı da çok büyüktü. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’ye gelen turist sayısı 2020’de %69,14 düşerek 15,9 milyona geriledi. Burada turizm sektöründeki durgunluk kırmızı etteki arz talep dengesini de olumsuz etkiledi. 2021 yaz sezonu için ise umutluyuz. Önceliğimiz sağlık olmakla birlikte beklentimiz, gerekli koşullar sağlanarak otellerin ve toplu tüketim alanlarının açılması yönünde. Denetlenebilir bir sistem içerisinde turizmin canlandırılması ile et piyasasının EDT kanalında da ciddi hareketlilik bekliyoruz.” ifadelerinde bulundu. Kayıp ve telafi döneminden sonra hızlıca toparlanma dönemine geçilmesi gerektiğini söyleyen Bonfilet Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Akkoyun, et tedariğinde gıda güvenliği ve hijyen konusunda da işletmelerin çok dikkatli hareket etmesi gerektiğini belirtti.
Turizm Sektörü Hijyen ve Güvenlik İçin Paketlenmiş Kırmızı Ete Yönelmeli
COVID-19 ile mücadele kapsamında gıda sektöründe alınması gereken önlemlerin başında hijyen ve gıda güvenliği geliyor. Normal şartlar altında da taviz verilmemesi gereken bu önlemler, salgın süreciyle birlikte daha da hassas bir şekilde uygulanır hale geldi. Bonfilet Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Akkoyun otomasyona dayalı üretimi tercih ettiklerine dikkat çekerek “Üretici firma olmamızın sorumluluğu ile hammadde temininden işleme alınacak etlerin uzman kontrolünde fabrikaya girişlerinin sağlanmasına, hijyenik koşullarda el değemeden üretilerek paketlenmesine ve soğuk zincir kırılmadan müşterilerimiz ile buluşmasına kadar geçen tüm süreçleri Türk Gıda Kodeksi yönetmeliklerine uygun olarak büyük bir titizlikle gerçekleştiriyoruz. Üretim, satış ve pazarlama süreçlerimizin tamamında güvenilir gıda esasına dayalı olarak hareket ediyor, ürünlerimizi insan hayatına lezzet ve sağlık katması için geliştiriyoruz. Ürünlerimizin hammadde evresinden paketlenmesine, ambalajlanıp soğuk zincirin korunduğu lojistik sevkiyatımıza kadar tüm aşamalarında teknolojiden yüksek oranda faydalanıyoruz. Türkiye’nin AB normlarındaki ilk et üretim tesisi olan Bonfilet Et Üretim Tesisleri’nde; Spiral Freezer, MAP, Skin Pack, Vakum ve Flow Pack gibi dünyada trend olan son ambalajlama teknoloji sistemlerini kullanıyoruz. Bu yaz sezonunda canlanmasını beklediğimiz turizm sektöründeki paydaşlarımızın kırmızı et tedariğinde hijyen ve gıda güvenliği beklentilerini karşılamak için de hazırız.” ifadelerinde bulundu.
Bonfilet Ev Dışı Tüketim Kanalında Kırmızı Et Tedariğine Hazır
Paketlenmiş eti Türkiye ile tanıştıran Bonfilet hem profesyonellere hem de ev tüketicilerine hitap ediyor. Profesyonel kesime yönelik gastronomi ürünleri, sektörün beklenti ve ihtiyaçlarını göz önüne alarak üretiliyor. Bonfilet ev dışı tüketimde; oteller, büyük üretim firmaları, catering’ler, restoranlar, kamu kurum ve kuruluşları ile tüm Türkiye’de seçkin bayiler ile çalışıyor. Bu kanalda ürünler müşterilerin taleplerine istinaden diledikleri şekilde ambalajlanabiliyor. Karkas olarak ya da parçalara ayrılmış halde alınabilen taze ya da dondurulmuş et ürünleri isteğe bağlı olarak vakum ambalaj ve dökme seçenekleriyle sunuluyor. Bonfilet Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Akkoyun “Ürün çeşitlerimize paralel olarak her yıl genişleyen bir pazara ve dolayısıyla farklı ses gruplarına hitap ediyoruz. Yurt içinde, sektöründe söz sahibi zincir otel ve restoranlar ile ilgili pazarlara satış yapan retail firmalar ve sayısız işletme ile iş birliği halindeyiz. Yakın zamanda faaliyete geçirdiğimiz www.bonfilet.com.tr online alışveriş sitemizde şu an için sadece İstanbul ili sınırları içerisinde günlük teslimat gerçekleştiriyoruz, perakendede ise ulusal bazda zincir marketler aracılığıyla Türkiye’nin her yerine hitap ediyoruz.” açıklamasında bulundu.
Bonfilet Hakkında:
1905 yılında Akkoyun ailesinin hayvancılık ve kasaplık faaliyeti ile başlayıp dört kuşak boyunca büyüyerek devam eden şirket, 1970 yılında Akkoyun Et Pazarı çatısı altında faaliyetlerini sürdürmüş ve 1987 yılında Bonfilet adını almıştır. Bonfilet, 1994 yılında Türkiye’yi ilk kez MAP teknolojisi ile paketlenmiş et ve et ürünleriyle tanıştırmış ve yine Türkiye’nin ilk dondurulmuş köfte üreticisidir. 2007 yılında Türkiye’nin AB normlarındaki ilk et üretim tesisi için adım atmış ve 2010 yılında 34-001 Belgesi’ni alarak Bonfilet Et Üretim Tesisi’ni açmıştır. Ar-Ge çalışmaları kapsamında ürün çeşitliliğini artırarak, otomasyona dayalı daha kapsamlı bir üretim modeline geçen Bonfilet, güvenilir ve sağlıklı et ürünlerini geçmişinden aldığı zengin mirası ile birleştirerek sektörde öncü marka olarak lider konuma yükselmiştir. Ürünlerin üretiminden, raflarda yerini almasına kadar geçen sürede yüksek teknoloji kullanarak en kaliteli eti sunan Bonfilet, bir asrı aşkın bilgi ve tecrübesini 2015 yılında Bonet Döner markası ile güçlendirerek varlığını sürdürmektedir. Daha fazla bilgi için: http://www.bonfilet.com.tr