Gelecekte cinsiyetler değil yetenekler konuşulacak

353

Cinsiyetlerin değil becerilerin konuşulacağı bir gelecekte, eğitimin ve bilimsel kabiliyetlerin belirleyici olacağını vurgulayan Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Ayşem Sargın, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde 400 öğrenciye bilim seti ulaştırdıklarını açıkladı.

Geleceğin dünyasında cinsiyetler değil, yetenekler ve beceriler belirleyici olacak. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, bu yeteneklere ve becerilere ulaşmanın yolunun bilimden geçtiğini belirten Uluslararası Yatırımcılar Derneği Başkanı (YASED) Ayşem Sargın, “Bilimin ışığında yetişen gençlerin yaratacağı bir gelecekte, kadına fırsat eşitliği gibi konuları konuşmak zorunda kalmayacağımıza inanıyoruz. Biz de bu düşüncenin sembolü olması açısından 8 Mart’ta Young Guru Academy’nin hazırladığı bilim setini yaklaşık 400 öğrencimize ulaştıracağız” dedi.

Çok uluslu şirketlerin, iş dünyasında cinsiyet eşitliği gibi konularda çoğunlukla daha erken yola çıktıklarını kaydeden Sargın, bu sebeple de daha çok yol kat ettiklerini vurguladı. “Bugün iş dünyasında cinsiyet ayrımcılığı konusunun hala gündemimizde olması dahi üzücü. İşinde olan profesyonellerin hak ettikleri konuma gelebildiği bir ortamı yaratmak, bunun için gerekli koşulları oluşturmak durumundayız” diyen Sargın, her ne kadar YASED üyesi şirketler kadınların yönetim seviyelerine yükselmesi açısından daha ileri bir noktada olsa da, iş hayatında fırsat eşitliği konusunda daha fazla mesafe katedilmesi gerektiğini ifade etti.

Uluslararası şirketler kadın liderlere odaklanıyor

Türkiye’deki her 100 firmada 9 kadın yönetici bulunurken, bu oranın YASED üyelerinde 29 olduğunu vurgulayan Ayşem Sargın, şöyle devam etti: “YASED rakamları her ne kadar Türkiye ortalamasının üzerinde olsa da hem Türkiye hem dünya için iş hayatında fırsat eşitliği gibi konularda kat edilmesi gereken çok uzun bir yol var. Yolumuz uzun, ancak vaktimiz kısıtlı. Teknolojinin meslekleri yeniden tanımladığı bir döneme girerken, bizim mevcut kabiliyetleri nasıl dönüştüreceğimize, bu dönemde iş dünyasında insanı nasıl konumlandıracağımıza odaklanmamız gerek. Kadınların bugünden farklı, eşit fırsatlara sahip oldukları bir ortamda, en üst seviyelere kadar yükseleceğinden hiç şüphem yok.”

YASED üyesi şirketlerin Türkiye’de daha fazla kadın lider yetiştirmek için çeşitli programlar yürüttüklerini söyleyen Sargın, “Üyelerimiz programları ile kadınların liderlik özelliklerini ortaya çıkararak, yeni yetkinlikler kazanmalarına yardımcı oluyorlar” dedi.

Sargın’nın bahsettiği, YASED üyelerinin kadınlara yönelik projelerinden bazıları ise şunlar:

Siemens

Kreş ve anaokuluna giden çalışan çocukları için belirlenen bir üst limite kadar aylık destek sunuyor; annelere okulun ilk günü izin veriyor. İşe dönen yeni anneler için de adaptasyon eğitimi ve Yönetimde Kadınlar eğitimi organize ediliyor.

PepsiCo

Toplumsal cinsiyet eşitliği, ücret eşitliği ve kadınların güçlendirilmesi ile ilgili kamuya açık hedefleri ile kadınların işgücüne hazır bulunmasını destekleyen girişimlere yatırım yapıyor.

Vodafone

Tüm dünyada başlatılan ‘Ben Varım’ hareketiyle genellikle erkek egemenliğinde olduğu düşünülen alanlarda kadınların da var olduğunu göstermeyi ve cinsiyetçi önyargıları kırmayı hedefliyor.

L’Oréal

“Dünyanın Bilime ve Bilimin Kadınlara ihtiyacı var” mottosuyla yürüttüğü “Bilim Kadınları İçin” programı ile, global olarak 3000’den fazla ve Türkiye’de de 100’den fazla genç bilim kadınının gelecek vadeden projelerine maddi kaynak sağlanıyor.

Goodyear

Goodyear Woman Network platformu ile kadınların güçlendirilmesi odağı ile çalışarak, katma değer oluşturmayı hedefliyor.

British American Tobacco (BAT)

“Women in Leadership” eğitimi ile kadın yöneticilerin bireysel marka gelişimlerine destek olmayı, iş hayatında etkinliklerini arttırmayı ve rol model kadın liderlerle bir arada vakit geçirmelerini sağlamayı amaçlıyor.

IBM

Girişimcilik Vakfı (GİRVAK) ve YenidenBiz iş birliğiyle geliştirilen SkillsBuild programı ile, iş gücüne dahil olmak ve rekabetçi “yeni yakalı” işlerde çalışmak isteyenleri destekliyor.

GE

Kadın Çalışan Ağı Projesi ile kadın çalışanların kariyerlerinde ilerlemek için ihtiyaç duyduğu desteği, eğitimler, mentorluk çalışmaları ve konferanslarla sağlıyor; kadınların iş hayatında önlerine çıkan engelleri aşmasını kolaylaştırıyor.

ISS Türkiye

Yüksekte cam silme, aşçı, aşçıbaşı, makineci, temizlik personeli, güvenlik yöneticisi gibi erkek işi olarak bilinen iş kollarında kadın çalışanlara eğitimler vererek, onların da bu iş kollarında görev almasını sağlıyor.

UPS

Kadın Liderlik Platformu ile, özel sektördeki başarılı kadın yetenek yönetimi örneklerinin paylaşılması ve bu konudaki fikir önderlerinin düzenli buluşmalarla karşılıklı görüş alışverişinde bulunmalarını sağlıyor.

Shell

Kadın Enerjisi Programı ile, kadın çalışan sayısını 2 yılda 2 bin 300’e çıkardı. Yönetim ekibinin yüzde 50’sinin kadınlardan oluştuğu şirkette, 2023’e kadar Türkiye genelinde 5 bin kadına istihdam olanağı hedefleniyor.

MAPFRE

Kadın çalışanların liderlik yönlerini daha da geliştirmek adına “Kadın Yöneticilere Özel Liderlik Gelişim Programı” ve tüm üst yönetimine yönelik “Cinsiyet Konusu Odaklı Çeşitlilik ve Kapsayıcı Liderlik Programı”nı hayata geçirdi.

Mercedes-Benz Türk

Toplumda kadının her alanda hak ettiği güce kavuşması, kadınlara sosyal ve ekonomik hayatta fırsat eşitliği tanınması hedefiyle “Her Kızımız Bir Yıldız” projesini hayata geçiriyor.

Philip Morris/ Sabancı

Türkiye’de cinsiyetler arası ücret eşitsizliği %20. Philip Morris/Sabancı uluslararası bağımsız bir kuruluş olan ve kar amacı gütmeyen EQUAL-SALARY vakfı tarafından “eşit işe eşit ücret” sertifikası alan Türkiye’deki ilk özel şirket.

Corning

Şirket bir ‘Kadın Yetenek Havuzu’na sahip. Corning’in Türkiye organizasyonunda N-1 level yöneticilerin yüzde 43’ü kadınlardan oluşuyor.