Avrupa’da yayılan yeni çocuk hastalığı koronavirüs bağlantılı olabilir

387
A member of a medical team takes a the temperature of a young Iraqi traveller at the Shalamjah border crossing, some 15 kms southeast of the city of Basra, upon her return from Iran on February 21, 2020. - Iran reported two more deaths among 13 new cases of coronavirus in the Islamic republic, bringing the total number of deaths to four and infections to 18. Following the announcement, Iraq clamped down on travel to and from the Islamic republic. The health ministry in Baghdad said people from Iran had been barred from entering Iraq "until further notice". (Photo by Hussein FALEH / AFP) (Photo by HUSSEIN FALEH/AFP via Getty Images)

Koronavirüs pandemisinin Avrupa’yı kasıp kavurduğu günlerde ortaya çıkan yeni bir tür çocuk hastalığı, paniğe sebep oldu. Özellikle İngiltere’de görülen hastalık hakkında açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony, Koronavirüs ile birlikte görülmeye başlanan çocuk hastalığının Kawasaki Sendromu denilen bir tür damar iltihabı ile benzerlik gösterdiğini belirtti. Antony, “Kawasaki Sendromu’na koronavirüs türleri sebep oluyor” ifadelerini kullandı.

‘Kawasaki Sendromu ile benzerlik gösteriyor’

Avrupa’da görülmeye başlanan yeni çocuk hastalığının koronavirüs ile ilişkilendirildiğinin altını çizen Akpınarlı, “Son günlerde çocuklarda koronavirüs ile ilişkilendirilen yeni bir sendrom bildirilmeye başlandı. İngiltere başta olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinde görülen rahatsızlığın, Kawasaki Sendromu denilen bir hastalıkla benzer bulgular gösterdiği tespit edildi” şeklinde konuştu.

Kawasaki Sendromu nedir?

Kawasaki Sendromunu tanımlayan Doç. Dr. Akpınarlı, “Kawasaki Sendromu, genellikle erken çocukluk döneminde görülen akut (ani başlayan) ve sistemik (etkileri tüm vücutta görülebilen) bir damar iltihabıdır. Hastalık genellikle orta büyüklükteki damarları etkiler ve bu damarlara örnek olarak koroner arterleri gösterebiliriz. Hastalığın şiddetine bağlı olarak koroner arter damarlarda ağır hasar oluşabilir ve erken dönemde teşhis ve tedavi edilmezse ne yazık ki çocuklarda ömür boyu sürecek kalıcı kalp hasarı bırakabilir. Kawasaki Sendromu gelişmekte olan ülkelerdeki çocuklarda sonradan gelişen (doğuştan olmayan) kalp hastalıklarının başında gelir” diye konuştu.

Hastalığın temel belirtileri nelerdir?

Doç. Dr. Akpınarlı Kawasaki Sendromu’nun tipik belirtilerini;

  • Ani başlayan ve genellikle uzun süren (5 günden fazla) dirençli yüksek ateş.
  • Vücutta yaygın görülebilen döküntüler.
  • Göz beyazında görülen ve iltihabı olmayan aşırı kırmızılık.
  • Lenf bezlerinde büyüme.
  • El ve ayaklarda kırmızı döküntüler ve şişlik.
  • Ağız içinde yaralar, boğazda kızarıklık, dilde çilek yüzeyi görüntüsü.
  • Kalp hastalığı geliştiğinde ona bağlı olan bulgular şeklinde sıraladı.

Tipik bir Kawasaki Sendromu tanısı için bu belirtilerden en az 5 tanesinin görülmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Akpınarlı, “Eğer koroner kalp rahatsızlığı görülmeye başlandıysa yukarıdaki belirtilerden 3 tanesi de Kawasaki Sendromu tanısı için yeterlidir” ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony sendromun az görülen, diğer belirtilerini ise; “Eklem ağrıları, iştahsızlık, kusma, karın ağrısı, ishal ve el, ayak derisinde soyulmalar” olarak açıkladı.

Kawasaki Sendromu’na ne sebep oluyor?

Kawasaki Sendromu’na koronavirüslerin sebep olduğunu bildiren Doç. Dr. Akpınarlı, “Bugüne kadar yapılan çalışmalar Kawasaki Sendromu’nun nedenini tam olarak bulamamakla birlikte virüs kaynaklı enfeksiyonların rolü olabileceğine dair nadir vaka çalışmaları olmuştur. Tıp literatüründeki yayınları taradığımızda Kawasaki Sendromu’nu koronavirüs enfeksiyonu ile ilişkilendiren çalışmalar da mevcuttur. Bu çalışmalardan en önemlisi, 2005 yılında ABD’de yayınlanan ve Çocuk enfeksiyon hastalıkları için çok önemli bir kaynak olarak görülen ‘Journal of Infectious Disease’ dergisinde yer alan bir makaledir. Bu çalışmada, Kawasaki Sendromu tanısı konan 11 çocuktan 8’inde solunum yollarına yerleşmiş koronavirüs tespit edilmiştir” şeklinde konuştu.

Koronavirüsün çocukları yetişkinlerden daha az etkilediğine yönelik bulguların çoğunlukta olduğunu belirten Doç. Dr. Akpınarlı, “Tüm bu verileri bir kenara koyarsak, iyi haber şu ki tüm dünyada görülen koronavirüs vakalarında genel popülasyona göre en az riskte bulunan grup çocuklar olarak görülüyor. Koronavirüs enfeksiyonu çocuklarda daha hafif seyrediyor ve çocuklarda bildirilen koronavirüse bağlı olumsuz sonuçlar neredeyse sıfıra yakın” diyerek, “Dolayısıyla Avrupa’da bildirilmeye başlanan Kawasaki Sendromu karşısında aileler lütfen sakin olsunlar ve panik yapmasınlar. Bildirilen Kawasaki Sendromu vakalarında hastaların durumu iyi ve hayati tehlike oluşturacak bir durum söz konusu değil” şeklinde konuştu.

Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony kimdir?

Alerji ve İmmünoloji alanındaki çalışmalarıyla dünyaca tanınan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony, ABD’de bulunan National Institutes of Health’de (NIH) 12 yıl süreyle Alerji ve İmmünoloji konularında çalışmalar ve araştırmalar yaptı. 2012 yılında yurda dönen Doç. Dr. Antony, 2014 yılından bugüne çeşitli üniversitelerde ders vermektedir.